Drink všech muklů – Kvaska

Každý, kdo kdy seděl ví, že v lochu existuje (až na vzácné výjimky) přísná prohibice. Tímt0 problémem se zabývaly celé generace vězňů, kterým se podařilo přijít na způsob jak ze surovin, které se běžně v chládku vyskytují, vyrobit něco, co nějaký alkohol obsahuje. Výroba spočívá v pouhém kvašení a výrobní postup se jako zkušenost mezi vězni předává.

Ano, dnes si ukážeme jak je možné vyrobit vězeňský chlast. Výroba je podobná výrobě burčáku, rovněž tak obsah alkoholu odpovídá zhruba vínu. Záleží na zkušenosti vězeňského barmana.

Náročnost přípravy kvasky

Recept má mnoho variací a liší se věznici od věznice, zejména s ohledem na dostupnost surovin pro výrobu a v tom právě spočívá největší náročnost přípravy tohoto vězeňského drinku. Zejména záleží, zda je možné využít zásoby z erární kuchyně, nákup ve vězeňském bufetu, nebo je nezbytné suroviny pašovat a uplácet dozorce. Při samotné výrobě a konzumaci je pak více než vhodné nenechat se přistihnout.

Recept na přípravu kvasky

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Pomerančovou šťávu (1,5 l)
    • Chléb (6 krajíců) – nejlépe tmavý, nebo celozrnný
    • Cukr (500 g)
    • Teplou vodu
    • Pet lahve (2 x 1,5 l)
  2. Chléb necháme v míse s teplou vodou máčet tak 10 minut (vodu lze použít například z radiátoru, mísu můžeme nahradit sáčkem), každý krajíček zmáčkneme, aby voda dostala hnědý odstín
  3. Cukr nasypeme do plastových pet lahví, zalijeme litrem teplé vody a důkladně protřepeme, aby se cukr úplně rozpustil
  4. Chlebovou směs propasírujeme přes tričko do pet lahví, přidáme pomerančovou šťávu a znovu protřepeme
  5. Dobře uzavřené dáme na teplé místo, třeba k radiátoru nebo do kýblu s teplou vodou omotaného polštáři nebo ručníky (při používání teplé vody musíme vodu každých 5-6 hodin vyměnit, aby byly láhve stále v teple.
  6. Třikrát denně musíme láhve otevřít, aby se dostal ven tvořící se kysličník uhličitý, pokud zapomeneme, dojde k explozi
  7. Pět dnů čekáme a drink pečlivě hlídáme nejen před dozorci, ale i spoluvězni
  8. Drink je hotov

Doporučení pro výrobu kvasky

Šťávu z pomeranče lze nahradit několikadenními zbytky ovocného salátu, nebo ji vynechat, pak bude alkohol chutnat jinak, ale bude to pořád alkohol. Žalářní chlast může vykvasit kdekoliv, třeba i v klozetových mísách pokud není jiná možnost.

Poznámka

Chléb se v tomto receptu používá kvůli kvasinkám, pokud seženete někde jinak kvasinky, třeba ty v prášku, chléb nemusíte vůbec použít. Rovněž se nemusí pasírovat přes tričko, ale prostě nechat ve vodě, pak bude ale Kvaska poněkud zakalená.

Závěr

Existuje několik základních receptů na vězeňský chlast. Tento recept proslavil filmový muzikál Kvaska od Daniela Landy.

Pokud máte tedy v ruce pravomocný rozsudek odnětí svobody a očekáváte výzvu k nástupu trestu, je nejvyšší čas začít zkoušet a trénovat výrobu tohoto koktejlu, abyste mohli po nástupu pozvat spoluvězně na welcome drink a pozitivně se tak ve vězeňské hierarchii zapsat.