Zápalný koktejl Molotov

Koktejl Molotov, Molotovův koktejl, nebo koktejl Molotova je zvláštní druh koktejlu, který se zpravidla nedá objednat v žádném baru, nebo nočním podniku, tedy pokud se nejedná o nějaký marketingový trik, fake, nebo například případ vybírání výpalného.

Tento koktejl se připravuje s láskou a odhodláním a vychutná si ho váš nepřítel Podává a servíruje se v partyzánských válkách, na improvizovaných městských barikádách, zákopech a při pouličním boji jednotlivců proti přesile.

Historie

Jméno Molotovův koktejl, které odkazuje na sovětského komisaře pro zahraničí Molotova, dostala zbraň od finských vojáků během zimní války, finsky Molotovin koktaili. Původní tvar byl koktejl pro Molotova a finští vojáci, kteří s ním přišli, jím vyjadřovali svůj nepřátelský postoj k muži, který byl dle nich hlavním původcem zimní války a byl ve Finsku oblíben ještě méně než Stalin.

Vjačeslav Molotov byl také jedním ze signatářů paktu Ribbentrop–Molotov, což byla smlouva o neútočení mezi nacistickým Německem a Svazem sovětských socialistických republik, podepsaná v Moskvě 23. srpna 1939. Jednalo se o smlouvu uzavřenou poté, co obě mocnosti napadly a rozdělily mezi sebe Polsko a zahájily tak Druhou světovou válku (Tuto skutečnost SSSR dodnes popírá a začátek války tak ve své historii posul až na napadení SSSR Německem). Pojmenování paktu vzniklo z příjmení dvou vyjednavačů: Hitlerova ministra zahraničních věcí Joachima von Ribbentropa a Vjačeslava Molotova, který byl lidovým komisařem (ministrem) zahraničí v stalinském Sovětském svazu. Ve smlouvě se obě strany zavázaly, že nepoužijí vojenskou sílu proti druhé straně a nespojí se s jejími nepřáteli. Smlouva znamenala zásadní obrat ve vztazích obou zemí.

Jméno Molotov bylo později převzato za velké vlastenecké války vojáky Sovětského svazu. Důvody byly smíšené, podle některých to byla úcta k jednomu z čelních představitelů SSSR, podle dalších negativní náhled na něj a názor, že Molotov byl zodpovědný za nepřipravenost SSSR v době německého útoku, takže po něm byla pojmenována jediná improvizovaná zbraň, která sovětské pěchotě zbyla.

Zápalné láhve byly od té doby běžně používány i nadále, přes velkou vlasteneckou válku až do dnešních dnů, neboť v nepřehledném terénu, jaký představuje hustý porost nebo městská zástavba, může být dobře udělaný Molotovův koktejl stále jednou z účinných protitankových zbraní. Je však používán jen jako levná a snadno dostupná zbraň z nouze, neboť existuje celá řada účinnějších zbraní, jejichž použití vystavuje útočníka mnohem menšímu riziku.

Podobná zbraň je však známa i z mnohem starší historie, kdy například obránci hradu vrhali na útočníky z opevnění nádoby s hořící smolou.

Příprava koktejlu

Pro přípravu koktejlu potřebujeme skleněnou láhev, láhev od šampaňského není úplně vhodná, protože je poměrně odolná a při nárazu je potřeba na rozbití větší energie. Vhodný je dehet jako základ, protože hodně kouří při hoření, je hustý a nestéká, vhodné je také přidat například ředidlo, petrolej nebo benzín – je škoda plýtvat kvalitním destilátem. Dobré je také použít nějaký substrát, nejlépe se na to hodí strouhaný polystyren (měkké kuličky), kousky molitanu, případně dřevěné piliny, nebo hobliny, kterými láhev naplníme.

Molotovovy koktejly jsou často doplněny zahušťovadly určenými ke gelování hořlavé kapaliny. Díky tomu se oheň udrží na místě, zejména pokud je vržen proti svislému povrchu. Mezi zahušťovadla patří saponát, vaječné bílky a mýdlo do myčky nádobí. Jedním ze zahušťovadel běžně používaných na Ukrajině je polystyren, který se při kontaktu s benzínem rozpouští a vytváří viskózní, sirupovitou směs.

Láhev nejprve naplníme substrátem, přidáme namíchanou směs hořlavin a poté vložíme vhodný knot, nejlépe pruh bavlněné tkaniny, kterým zároveň utěsníme hrdlo láhve, aby se obsah neodpařoval a nevylil. Skladujeme nejlépe v nápojových přepravkách. Při práci je vhodné nekouřit.

Použití

Koktejl se dá použít proti živé sile – rozbitím o dlažbu dojte k potřísnění oděvu, proti automobilům a obrněným vozidlům – zde je vhodné především potřísnit pneumatiky, případně zasáhnout sání motoru, nebo otevřený poklop, aby tekutina natekla dovnitř, ale také proti budovám, například vhozením do okna, nebo na hořlavou fasádu.

Rozbitím láhve dojde k vylití tekutiny, která se vzápětí vznítí. Substrát v koktejlu, který je nasáklý hořlavinou, působí jako katalyzátor kouře, oslepuje nepřítele a ulpívá na potřísněných předmětech a oděvu.

Ideální je, když Molotovy hází mnoho lidí najednou, čímž se oblast cíle nasytí a zvýší se šance, že dojde ke skutečnému poškození.

Při použití je vhodné kouřit, protože i tak se dá zapálit knot. Počkáme pár vteřin, až se knot rozhoří, pak zamíříme a hodíme. Hod příliš neodkládáme, aby nedošlo k explozi v ruce. Dbáme na to, aby se koktejl nárazem na pevnou přepážku rozbil.

Závěr

Tato improvizovaná zbraň je velmi levná na přípravu, populární a při správném použití také velmi účinná a dokáže vyřadit osobu, nebo vozidlo z boje. Ideální je například pro použití ze střech budov proti okupantům pohybujícím se v ulicích města.

Základem je však dobrá trefa, která je u tohoto koktejlu alfou a omegou.

Příprava koktejlu Molotov