Vinařská encyklopedie – J
Ve vinařské encyklopedii najdete slovník vína – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s vínem, pěstováním odrůd vinné révy, vinařskými oblastmi, vinařstvím a vinohradnictvím.
- Jablečná chuť – Nachází se v mladých vínech díky přítomnosti kyseliny jablečné a dále ve vínech vyrobených z nedozrálých hroznů.
- Jablečno-mléčné kvašení – Tento proces bývá někdy popisován jako druhé kvašení, ve skutečnosti se však jedná o biochemický proces, který přeměňuje tvrdou kyselinu jablečnou z nevyzrálých hroznů na jemnou kyselinu mléčnou a kysličník uhličitý.
- Jakostní třídy vína – V ČR jsou určeny podle cukernatosti. Vinařský zákon rozděluje vína do jakostních tříd. Viz tabulka níže.
- Jakostní víno – Pouze tuzemské hrozny z vinice pro jakostní víno z jedné vinařské oblasti – výroba vína musí proběhnout ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny. Výnos max. 12 t/ha. Víno musí být zatříděno SZPI.
- Jakostní víno odrůdové – Jakostní víno odrůdové musí obsahovat minimálně 85% odrůdy uvedené na etiketě. Může být vyrobené z vinných hroznů, rmutu nebo z hroznového moštu nejvýše 3 odrůd, které musí být na seznamu odrůd pro výrobu jakostních vín. Pokud podíl jednotlivých odrůd je min. 15%, lze je uvést na etiketě v sestupném pořadí.
- Jakostní víno s přívlastkem – Hrozny na výrobu musí splňovat všechny požadavky na výrobu vína jakostního. Hrozny musí pocházet z jedné vinařské podoblasti a jejich odrůda, původ ,cukernatost a hmotnost musí být ověřena SZPI. Víno může být vyrobeno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu nejvýše 3 odrůd.
- Jakostní víno známkové – Víno vyrobené ze směsi hroznů, rmutu, hroznového moštu vyrobeného z vinných hroznů sklizených na vinici vhodné pro jakostní víno stanovené oblasti nebo smísením jakostních vín. Většinou se skládá z několika odrůd, které se vzájemně doplňují a vytváří chuťové vlastnosti, které jsou podobné v každém ročníku.
- Jakostní zatřídění – Jakostní zatřídění se u nás rozděluje podle cukernatosti hroznů. Jakostní zatřídění se odvíjí především od zralosti hroznů čili obsahu cukru v moštu. Provádí se měření cukernatosti moštu v kilogramech cukrů na 100 litrů moštu. 1 kg cukrů ve 100 litrech moštu = 1 ČNM (Český normalizovaný moštoměr).Pro zatřídění jakostních vín je zapotřebí respektovat odrůdové složení vína. Je povoleno vyrábět víno pouze ze zaregistrovaných moštových odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize- SOK.
- Jalové víno – Tento pojem se používá pro prázdné, bezduché víno, vyrobené buď z nekvalitních odrůd, anebo z hroznů z horších poloh, popř. víno ze špatných ročníků.
- Jezero vína – Pojem používaný pro nadbytek stolních vín nízké kvality v rámci EU.
- Jiskra ve víně – Termín enologů, degustátorů a sklepmistrů pro nejvyšší stupeň čistoty vína, kdy víno prohlížené proti světelnému zdroji „jiskří“. Pokud si degustátor není jiskrou jistý, lze prosvítit pohárek vína malou elektrickou baterkou s koncentrovaným paprskem, ve sloupci světla nesmí být vidět bílý matný opar. Pokud má víno jiskru, boduje se (při hodnocení vína na soutěžích) v kolonce vzhled, čirost plným počtem bodů.
- Jižní typ vína – Někdy se také nazývá středomořský bývá s nízkým obsahem kyselin, je mírně naoxidovaný, s vyšším obsahem alkoholu, plochý, krátký.
- Jug wine – Jedná se o kalifornské stolní víno které se vyrábí ve velkým množství. Název je odvozen od skutečnosti, že se prodávalo v typických džbáncích.
- Jakostní třídy vína v ČR jsou určeny podle cukernatosti. Vinařský zákon rozděluje vína do jakostních tříd takto:
název jakostní třídy | cukernatost °ČNM | poznámka |
stolní | 11–15 | nelze označovat názvem odrůdy |
zemské | od 14 | lze označovat názvem odrůdy |
jakostní víno | 15–17 | – |
kabinetní víno* | 19–21 | – |
pozdní sběr* | 21–24 | – |
výběr z hroznů* | 24–27 | – |
výběr z bobulí* | 27–32 | od této třídy rovněž ledové víno a slámové víno |
výběr z cibéb* | přezráté bobule 32 a více | nebo z napadených bobulí ušlechtilou plísní botryotinia fuckeliana |
*jakostní víno s přívlastkem s výjimkou stolního a zemského vína všechny ostatní jakostní třídy podléhají zatřiďovací povinnosti u státního orgánu (Státní zemědělská a potravinářská inspekce).
Všechny díly
- Vinařská encyklopedie – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – A – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – B – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – C – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – D – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – E – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – F – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – G – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – H – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – CH – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – I – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – J – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – K – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – L – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – M – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – N – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – O – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – P – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – Q – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – R – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – S – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – T – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – U – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – V – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – W – ALKOHOL DRINK
- Vinařská encyklopedie – Z – ALKOHOL DRINK