Recept na domácí likérovou zmrzlinu

V době, kdy ceny chorvatských a italských zmrzlinářů a gelatoitérů, které požadují za své výrobky, nebezpečně atakují úvěrové limity nastavené na platebních kartách vám přinášíme pár receptů, s jejichž pomocí si můžete výbornou zmrzlinu připravit snadno sami doma.

A pokud si jí uložíte do termosky, tak vydrží i tu cestu autem do Chorvatska, nebo do Itálie.

Jedná se o osvědčený recept známé britské cukrářky Mary Berryové.

Základ je pro všechny zmrzliny stejný. Pro výrobu se používají pouze čerstvé a v supermarketu snadno dostupné suroviny, žádná chemie, barviva (syté barvy jsou pro zmrzliny nepřirozené), ani jakékoliv náhražky. K výrobě také nepotřebujete žádné speciální vybavení, jen to, co najdete v každé běžné kuchyni.

Z tohoto důvodu nemá zmrzlina příliš dlouhou trvanlivost, přesto by měla týden v mrazáku vydržet. Ovšem s tímto problémem se v praxi vůbec nesetkáte. Řešit budete spíše to, aby vám vůbec něco málo zbylo také na zítra…

Potřebné suroviny

  • Vejce – 4 ks (vel. M) co nejčerstvější – zkontrolujte datum natištěné na vejci
  • Smetana ke šlehání (šlehačka) – 500 ml, obsah tuku 33%
  • Moučkový cukr – 100 g
  • Vanilkový lusk, lze nahradit vanilkovým cukrem, případně vynechat
  • Aditivum – likér a pevná složka – viz níže

Postup práce

  1. Žloutky oddělíme od bílků.
  2. Polovinu cukru vyšleháme do hladké pěny se žloutky.
  3. Druhou polovinu cukru ušleháme s bílky do pevného sněhu.
  4. Obě hmoty spojíme dohromady.
  5. Ušleháme smetanu, ale ne zcela, měla by být nedošlehaná a mít polopevné/polotekuté skupenství.
  6. Zapracujeme smetanu do hmoty a vytvoříme homogenní směs.
  7. Do hmoty zapracujeme aditivum – viz níže.
  8. Přelijeme do vhodné uzavíratelné nádoby (například plastové misky) a umístíme do mrazáku.

Co je to aditivum a jaké lze použít

Výše zmíněný recept je na základní smetanovou zmrzlinu, která bude vanilková, pokud použijete při výrobě jako surovinu vanilkový lusk. Bez něj to bude sladká smetanová.

Aditivum je to, co rozhoduje o barvě, vůni a chuti (příchuti) zmrzliny.

Aditivum také vytváří zajímavou strukturu, tedy aby zmrzlina nebyl jen sladký smetanový krém, ale při jejím lízání jste v ní občas narazili jazykem i na něco jiného – nějakou pevnou složku se zajímavou chutí. Něco co křupne, nebo se dá žvýkat a uvolní to svojí chuť.

Níže uvádíme pár praktických příkladů a nejznámějších chutí, ale to je jen pro inspiraci.

Řídit se samozřejmě můžete podle svých vlastních preferencí a chuti.

Kávová zmrzlina

  • Mexický likér Kahlúa 0,5 dl
  • Nasekané kousky tmavé čokolády s vysokým obsahem kakaa

Pomerančová zmrzlina

  • Francouzský pomerančový likér Cointreau (nebo Grand Marnier) 0,5 dl
  • Nasekané kousky kandované pomerančové kůry

Rumová zmrzlina

  • Tuzemák 0,5 dl
  • Rozinky, které 24 hodin necháme macerovat v tuzemáku

Citrónová zmrzlina

  • Italský citrónový likér limoncello 0,5 dl
  • Nasekané kousky kandované citrónové kůry

Oříšková zmrzlina

  • Italský lísko oříškový likér Frangelico 0,5 dl
  • Nasekané a nasucho opražené lískové oříšky

Višňová zmrzlina

  • Griotka 0,5 dl
  • Nakrájené kousky višní, které necháme 24 hodin macerovat v griotce

Zmrzlina s vaječným likérem

  • Vaječný likér, eggnog 0,5 dl
  • Nasekané a nasucho opražené mandle