Svařený koktejl – Hot Toddy

Koktejl Hot Toddy je naprostá koktejlová klasika. Stejně jako doma v zasněžené horské chatě a na uznávaném koktejlovém menu má klasický Hot Toddy jen jeden hlavní úkol a to zahřát vás.

Je to ideální koktejl do sychravých podzimních a zimních dní, který si nejlépe vychutnáte na nějaké horské chatě při lyžařském výletu, a to nejlépe u zapáleného krbu a ve společnosti přátel.

Je to alternativa k u nás mnohem rozšířenějšímu grogu nebo svařenému vínu, která pochází z ostrovů a tak je zřejmé, že bázi, tedy alkoholický základ tohoto koktejlu bude tvořit whisky.

Náročnost přípravy koktejlu Hot Toddy

Příprava je velmi jednoduchá, ovšem je potřeba rozlišit, zda si připravujete tento koktejl sami doma, nebo zda si ho objednáte v nějakém baru.

První způsob přípravy nemusí být tak vizuálně zajímavý a není zde potřeba ta dávka barmanské show, která sice hezky vypadá, ale v tomto případě je kontraproduktivní. Do koktejlu se používá koření a abyste z něj dostali to nejlepší, je potřeba, aby pustilo silice – musí tedy projít varem, a to nejlépe pár minut. Sice vizuální efekt není tak zajímavý, ale projeví se to na chuti koktejlu.

Pokud koření pouze vložíte do již hotového horkého nápoje, vypadá to sice hezky si koktejl míchat svitkem skořice, ale chuť té skořice se koktejlu téměř nedostane a svitek skořice tak skončí téměř nevyužitý v odpadkovém koši.

V receptuře vám ukážeme tu vhodnější variantu, protože tento článek je určen pro amatérské čtenáře, kteří si chtějí vyzkoušet domácí přípravu koktejlů.

Poměr whisky a vody by měl být přibližně 1:4. Whisky přidáváme až naposledy, abychom zabránili odpařování alkoholu z nápoje, které nastává už při 78mi stupních Celsia. Teplota hotového nápoje by tedy neměla být vyšší, ale ani o moc nižší, aby ho bylo možné konzumovat horký.

Recept na přípravu koktejlu Hot Toddy

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Whisky (0,5 dl) dle vlastní volby
    • Med (1 lžička), popřípadě cukr, nebo simple sirup
    • Koření (svitek skořice 1 ks, hřebíček 4 ks, badyán 1 ks)
    • Citrónovou šťávu (0,1 dl)
    • Citrón (silnější kolečko – 5 mm)
    • Horkou vodu (na dolití – cca 2 dl na porci)
  2. Vodu společně s kořením přivedeme k varu a necháme chvíli vařit
  3. Horkou vodu s kořením nalijeme do silnostěnné sklenice s ouškem
  4. Přidáme citrónovou šťávu a vložíme kolečko citrónu
  5. Osladíme nejlépe medem a důkladně zamícháme, aby se rozpustil
  6. Přidáme whisky a zlehka promícháme
  7. Koktejl je hotov
  8. Konzumujeme ho dokud je horký

Video je ke shlédnutí je níže, ale je to ta barmanská verze.

Původ a historie koktejlu Hot Toddy

Počátky koktejlu Hot Toddy sahají do poloviny 18. století a nápoj tradičně obsahuje lihovinu, cukr a horkou vodu, možná s citronovou kůrou nebo nejrůznější koření. V Irsku používali irskou whisky. Ve Skotsku používali skotskou. Ve Spojených státech, no, používali, co bylo po ruce – často brandy nebo rum. Dnes většinou vítězí whisky. Ale můžete najít koktejl protkaný množstvím různých lihovin v závislosti na tom, kde jej objednáváte, vzhledem k přizpůsobitelné povaze koktejlu Hot Toddy.

Dobrý Hot Toddy je známý tím, že vás ráno nastartuje, vyléčí vám nachlazení a za mrazivého večera vás spolehlivě zahřeje. Mnoho lidí věří, že jeho první použití bylo jako léčivá pomůcka. Bylo známo, že alkohol tlumí bolest, zatímco citrusy a cukr (nebo med) dokázaly uklidnit bolest v krku. Dejte si jeden doušek horkého, uklidňujícího koktejlu a sami uvidíte, jak obstál ve zkoušce času. Jistě, rozšířenost ústředního topení a moderní medicíny může být účinnější než teplý nápoj, ale stále nemůžete upřít životodárnou sílu koktejlu Hot Toddy.

Tento recept pochází od barmana ze San Francisca Jacquese Bezuidenhouta a obsahuje whisky, horkou vodu, med, koření a citronovou kůru. Můžete použít jakýkoli druh whisky, který máte rádi, a konečný výsledek bude vynikající. Naštěstí je koktejl Hot Toddy velmi snadný na přípravu. Vezměte si svůj oblíbený hrnek a postupujte podle receptury výše. Prakticky jej není možné pokazit. Pokud budete dodržovat naší recepturu, kde koření prochází varem, výsledkem bude vždy špičkový nápoj. Teď už zbývá jen přihodit další poleno do ohně a užít si teplé objetí whisky.