Alkoholová encyklopedie – Z

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • Zápara

Cukrovitá tekutina získaná z pomletého sladového šrotu.

  • Zbytkový cukr

Tento pojem asi  většina z vás zná z výroby respektive pití vína. Jedná se o cukr, který není zcela prokvašen v průběhu fermentace na alkohol a tedy část cukru je i ve výsledném víně. Zbytkový cukr ve víně poznáme dle etikety, kde je zapsána jeho hodnota a dále označení suché, polosuché, polosladké, sladké.

U rumu neexistuje pojem zbytkový cukr ani jeho označování. Všechen zbytkový cukr, který v průběhu fermentace neprokvasí, zůstává jako stillage (zbytek pevných látek) na dně destilačního přístroje po destilaci. Výsledný rum tedy neobsahuje žádný přirozený cukr. Pijete-li sladký rum, vězte že byl doslazen uměle po výrobě nějakou formou cukru či cukrového sirupu apod.

  • Zcukření

Vznik cukru během sladování a namáčení ječmene, kdy se uvnitř zrna uvolňuje enzym diastáza, jehož působením se škrob štěpí na cukr.

  • Zkvasitelné cukry

Cukry, které je při kvašení možné přeměnit na alkohol. U melasy to jsou fruktóza, glukóza a sacharóza.

  • Zrání (staření)

Jedná se o uchování destilátu ve dřevěném sudu. Zrání napomáhá k odstranění nechtěných částí chuťového profilu. V průběhu zrání probíhají chemické reakce mezi destilátem a dřevem. Kyslík pronikající do sudu pomáhá k rozvoji nových či vylepšování stávajících chutí.

  • Žitná whiskey

Lihovina vyráběná podobným způsobem jako bourbon, ale za použití nejméně 51% žita.

Všechny díly