Světové koktejly – Americano

Americano, ač by to podle názvu nemuselo být zcela zřejmé je výborný koktejl italského původ, kde je hlavní složkou Campari. A patří k nejoblíbenějším míchaným nápojům.

Koktejl figuruje v oficiálním žebříčku koktejlů mezinárodní barmanské asociace (IBA).

Náročnost přípravy

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje přímo ve sklenici.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Campari (0,3 dl)
    • Červený vermut (0,3 dl)
    • Sodovou vodu na dolití
    • Kostky ledu
    • plátek, nebo kůru pomeranče na zdobení
  2. Do sklenice na whisky (old fashioned glass, nebo také low ball glass) dáme pár kostek ledu
  3. Přidáme Campari, vermut a dolijeme sklenku sodovou vodou. Lehce promícháme barovou lžičkou
  4. Ozdobíme plátkem pomeranče, pomerančovou kůru nad koktejlem rozlomíme abychom ho ovoněli esenciálními oleji
  5. Drink je hotov

Historie

Koktejl Americano byl vytvořen v roce v 1860 italským barmanem Gasparem Camparim. Zpočátku měl koktejl název „Milano-Torino“, protože v té době červený vermut Martini Rosso vyráběl í v Turíně, a likér Campari v Miláně. V roce 1900 obdržel nápoj nové jméno, ale dosud se nezměnily ani složky, ani způsob jeho přípravy. Předpokládá se, že autor receptu změnil název na počest skupiny amerických turistů, kteří si drink opravdu oblíbili a s oblibou si ho objednávali.

Ve 20tých letech minulého století se po zavedení americké prohibice koktejl Americano se stal nejoblíbenější alkoholický nápoj pro americké turisty, kteří přijížděli do Itálie na dovolenou. V roce 1928 se Americano objevil v seznamu Adolf Torelle „900 receptů amerických koktejlů a nápojů.“

Ale jako u většiny koktejlů může být původ a historie opředena barovými legendami.

Závěr

Koktejl z červeného vermutu Cinzano, sodové vody a Campari získal celosvětovou popularitu díky dílům Iana Fleminga o Jamesovi Bondovi. Byl to tento spisovatel, který ho zmínil v první knize o superšpiónovi. V současné době lze tento koktejl nalézt nejen v téměř každém baru na světě, ale lze ho také snadno připravit doma k běžné konzumaci, nebo při pořádání koktejlového večírku.