Mátový barmanský sirup

Mátový sirup lze zařadit k základním barmanským ingrediencím.

Lze ho použít pro přípravu koktejlů jako jsou:

  • Mint Julep
  • Mojito
  • Ad.

Ale uplatnění najde i v kuchyni při přípravě jídel, nápojů i dezertů. Snadno si z něj můžete připravit mátový čaj, nebo osvěžující letní mátovou limonádu.

Je to sirup vyrobený z cukru a vody a máty peprné. Má světle žlutozelenou barvu a výraznou peprmintovou chuť i vůni.

Mátový sirup lze zakoupit již hotový přímo jako barmanský sirup, nebo si jej lze vyrobit podobně jako běžný cukrový sirup.

Potřebujeme čerstvou mátu, kterou si můžeme sami vypěstovat, ať už na zahrádce, nebo v květináči, případně se dá zakoupit v obchodě jak čerstvá, tak i mražená.

Pokud tedy použijeme čerstvou mátu, potřebujeme její listy narušit, aby se z nich uvolnilo co nejvíce chuti i vůně. Můžeme je nasekat na kousky, případně pomačkat v moždíři, nebo alespoň promnout v dlani ruky.

Mátou rozhodně nešetřete, když už si dáte s výrobou vlastního sirupu tu práci a věnujete mu svůj čas a energii. Je potřeba, aby byl výsledný sirup pořádně silný a měl intenzivní chuť i vůni po mátě peprné. U takového sirupu pak stačí pro ochucení jen pár kapek.

Postup výroby mátového sirupu

  1. Připravíme si základní suroviny
    • 2 kg cukru
    • 1.25 litrů vody
    • listy máty (cca 500 g, ale může být i více)
  2. Lístky máty nasekáme nebo pomačkáme, umístíme je do hrnce, zalijeme vodou a necháme povařit.
  3. Pokud máte čas, nechte vše odstát do druhého dne, aby se z mýty uvolnilo co nejvíce chuti.
  4. Poté rozvar scedíme přes cedník nebo plátno. Potřebujeme aby ho byl litr. Pokud je ho více, navýšíme o stejný díl podíl cukru, pokud je ho méně, doplníme ho vodou na jeden litr.
  5. Nádobu s rozvar a cukrem za občasného míchání přivedeme do varu.
  6. Rozvar povaříme 5-6 minut, pokud bude příliš hustý, můžeme naředit vodou, pokud řídký, déle povaříme.
  7. Rozvar ještě za tepla mátový sirup stočíme do skleněné láhve a necháme vychladnout.
  8. Láhev opatříme nálevkou pro snadnější dávkování.
  9. Sirup je hotov.

Poznámka

Mátový sirup připravený připravený podle receptu výše se nekazí. Cukr působí jako konzervant a můžeme v zásadě použít jakýkoliv, řepný i třtinový, tmavý i světlý. Sirup lze skladovat při pokojové teplotě třeba v domácím baru a používat i jako běžný sirup například na výrobu limonád.

Použití tohoto sirupu je v domácích podmínkách, při nějaké té domácí koktejlové párty zcela v pořádku a ušetří vám spoustu práce při domácí výrobě koktejlů, zejména když zrovna není sezona a čerstvá máta není k dispozici.

Ovšem jeho použití například při výrobě koktejlů v koktejlovém baru není úplně košer. Barman si tak usnadňuje práci a snižuje standarty podniku. V takovém podniku by mělo být samozřejmé použití pouze čerstvých surovin. Konce konců v luxusní restauraci také nečekáte, že by vám ohřívali konzervu, i když by byla chuťově excelentní.