Alžír – Alžírská káva

Alžírská káva je druh kávového nápoje, který, přestože je v nabídce téměř každé české a slovenské kavárny je ve světě prakticky neznámý pojem. Alžírská káva v originálním českém složení obsahuje espresso, vaječný likér a šlehanou smetanu. Tento nápoj má také svojí sklenici, do které patří – je vysoká a s ouškem. Lahodné spojení kvalitního espressa s vaječným likérem a jemně šlehanou smetanou je prostě dokonalá kombinace.

Alžírská káva nefiguruje na seznamu koktejlů Mezinárodní barmanské asociace, je to jen naše specialita.

Náročnost přípravy

Příprava má svůj daný postup, který je docela jednoduchý, zejména pokud máme přístroj na přípravu espressa. Pro šlehanou smetanu pak platí, že jí nelze nahrazovat ničím jiným, zejména ne rostlinnými náhražkami ve spreji.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Espresso lungo (0,6 dl)
    • Vaječný likér (0,3 dl)
    • Šlehanou smetanu (30%)
    • Kakao, nebo strouhanou čokoládu na zdobení – nemusí být
  2. Sklenici na Alžírskou kávu (silnostěnná na stopce s ouškem) nahřejeme horkou vodou
  3. Na dno sklenice nalejeme vaječný likér
  4. Připravíme do šálku espresso lungo a poté ho opatrně přelijeme, nejlépe přes lžičku do sklenice tak, aby se obě složky nesmíchaly dohromady
  5. Na povrch dáme šlehanou smetanu, nemícháme
  6. Jako zdobení můžeme posypat kakaem, nebo strouhanou čokoládou
  7. Drink je hotov

Historie

Jak už je uvedeno výše, alžírskou kávu nikde ve světě neznají, nebo alespoň ne pod tímto názvem. A přesto je nedílnou součástí našich kaváren a kavárenské kultury. Je to naše česká specialita, která nemá s Alžírskem vůbec nic moc společného.

Odkud se alžírská káva vzala, je zatím předmětem dohadů. Jisté je, že jejím předchůdcem je vídeňská káva, ke které prostě někdo přidal vaječný likér. Kdo byl ten někdo, to nikdo neví. Spekuluje se však, že to byl někdo z naší země, čímž by se vysvětloval fakt, že alžírská káva je u nás prostě doma. Proč ale zrovna název alžírská, když v samotném Alžírsku kávu pod tímto názvem neznají? Ani tohle nikdo neví.

Závěr

Podobný nápoj jako naší alžírskou kávu znají v zahraničí pod názvem Eggnog Latté – připravuje se z Latté kávy a vaječného likéru. Tento nápoj však vzhledově vypadá zcela jinak, protože se jedná o homogenní nápoj, nikoliv samostatné separované vrstvy jako tomu je u alžírské kávy

V anglicky mluvících zemích je pak konzumace kávy ve spojení s vaječným likérem spojena s vánočními svátky, jako typický vánoční drink, podobně jako náš vaječný likér, nebo koňak. Mimo vánoční období pak tato káva není běžně dostupná ani rozšířená.

Alžírská káva patří k nejoblíbenějším kávovým nápojům s alkoholem u nás. Není divu, kdo by odolal kombinaci jemného vaječného koňaku a kávy s pořádným kopcem pravé šlehačky.

Správně připravená alžírská káva má jasně oddělené jednotlivé vrstvy nápoje