Pivní encyklopedický slovník – I

V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.

  • IBU

Udává hořkost piva v jednotkách. Jedna jednotka IBU se rovná jednomu miligramu isomerických alfa kyselin na litr piva. Isomerované alfahořké kyseliny jsou hlavní složkou hořkosti, která se získává z chmele.

Tabulka hořkosti pivních stylů

IBU Druh piva
4 – 6Berliner Weisse
6 – 12Biere blanche – Witbier
6 – 18Weissbier
8 – 16American lager
12 – 24Trapistická piva
16 – 24Ležák
16 – 35Kölsch
18 – 24Tmavé pivo
20 – 40Porter
20 – 45Bock
22 – 32Březňák – Märzen
24 – 30Oktoberfestové pivo
24 – 48Ležák plzeňského stylu
25 – 35Sklepní pivo – Kellerbier
28 – 45Alt
30 – 60Stout
35 – 80IPA – India Pale Ale
Tabulka hořkosti pivních stylů
  • Infuze

Postup rmutování, který je méně časově i energeticky náročnější než dekokce a dochází při něm k menšímu vytěžování sladu. Používá se hlavně pro svrchně kvašená piva.

  • IPA (India Pale Ale)

Pivní styl, který patří mezi ty vůbec nejrozšířenější. Patří do širší kategorie Pale Ale, tedy mezi světlá Svrchně kvašená piva. Pivní styl se nazývá India, protože tato piva byla v 18. století určena pro vývoz do Indie. V tomto pivním stylu se charakteristicky nachází větší procento chmelové mladiny, která se v chuti značí hořkostí a také se dá identifikovat větším procentem alkoholu, na rozdíl od tradičních světlých piv. 

  • Izobarometrické plnění

Protitlakový systém stáčení piva do ležáckých sudů (tanků) či transportních sudů. Prázdná nádoba je předem natlakovná buď vzduchem nebo oxidem uhličitým, a teprve potom se do ní přivádí pivo. Protitlaky srovnávají pivní obsah, který pak při manipulaci nepění a zachovává si svůj přirozený stav.

Všechny díly