Světové koktejly – Mint Julep

Mátu si asi spousta z vás představí zejména v rumovém koktejlu Mojito, ale existuje i mnohem starší koktejl, do kterého máta patří. Mint Julep je koktejl, ve kterém se spojuje chuť bourbonu s mátou, cukrem a vodou z ledu, který se pozvolna rozpouští. jedná se o jeden z nejstarších koktejlů, vznik se datuje k roku 1903, ačkoliv první zmínky se našly již v roce 1784.

Koktejl Mint Julep patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se stejně jako výše zmíněné Mojito připravuje přímo ve sklenici.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bourbon (0,6 dl), alternativně americkou whiskey
    • Lístky máty (4-6 ks) čerstvé
    • Simple sirup (0,15 dl), alternativně polévkovou lžíci práškového cukru
    • Vodu (1 polévková lžíce)
    • Ledovou tříšť, alternativně drcený led, případně kostky ledu
    • Snítku máty na zdobení, slámku
  2. Při výběru sklenice máte dvě možnosti – tradiční verze vyžaduje nízký plecháček, nebo modernější verze – old-fashioned glass
  3. Do sklenice vložíme mátu, vodu a simple sirup, nebo cukr
  4. Vše podrtíme muddlerem, je potřeba pracovat déle, aby se chutě propojily
  5. Sklenici naplníme až po okraj ledovou tříští, drceným ledem, nebo kostkami ledu
  6. Vše zalijeme bourbonem/whiskey
  7. Důkladně zamícháme barmanskou lžičkou
  8. Zdobíme snítkou máty, vložíme slámku
  9. Drink je hotov

Video je ke shlédnutí je níže.

Původ

Mint Julep se tradičně vyrábí ze čtyř ingrediencí: mátový list, bourbon, simple sirup a drcený led. Tradičně je máta klasnatá oblíbenou mátou používanou v jižních státech, a zejména v Kentucky. O správné přípravě koktejlu se hojně diskutuje, protože metody se mohou u jednotlivých barmanů značně lišit. Mint Julep lze považovat za člena volně přidružené rodiny nápojů zvaných „smashes“ (dalším příkladem je brandy smash, stejně jako Mojito), ve kterých se čerstvá máta a další ingredience promíchávají nebo drtí při přípravě na ochucení. hotový nápoj. Krok dále uvolňuje esenciální oleje a šťávy do směsi, zesilující chuť z přidané přísady nebo přísad.

Tradičně se Mint julep často podával ve stříbrných nebo cínových pohárech a držel se pouze za spodní a horní okraj poháru. To umožňuje tvorbu námrazy na vnější straně šálku. Tradiční umístění ruky mohlo vzniknout jako způsob, jak snížit teplo přenášené z ruky na stříbrný nebo cínový pohár. Dnes se mátové julepy nejčastěji podávají ve old-fashion glass se slámkou.

Historie

Mint Julep vyrobený podle originální receptury Henryho Claye v Round Robin Baru. Podle barmana a historika Jima Hewese byl koktejl původně podáván v křišťálové sklenici, protože představoval nápoj vyšší třídy.

Termín „julep“ je obecně definován jako sladký nápoj, zejména ten, který se používá jako vehikulum pro léky. Samotné slovo je odvozeno ze španělského „julepe“, ze španělské arabštiny, a to z perského slova گلاب ( Golâb ), což znamená růžová voda . Anglické julepy, na rozdíl od pozdějších amerických mátových julep, byly primárně léčivé, lehce alkoholické a často obsahovaly kafr .

V roce 1793 reverend Harry Toulmin popsal mátový julep jako „kelímek rumu a vody, dobře oslazený, s mátou“. Objevení se mátového julepu v tisku se objevilo v knize Johna Davise vydané v Londýně v roce 1803, ve které byla popsána jako „ dram lihového likéru, do kterého je máta namočená,

Virginské taverny, jako je J. Pryor’s Haymarket Inn v Richmondu , začaly zahrnovat ledárny (možná i pro ledové koktejly) do své infrastruktury v 80. letech 18. století a první zmínka o „Iced Julep“ se objevila 4. května 1807 v reklamě. pro zahrady Wig-Wam v Norfolku.

Američané si v devatenáctém století užívali nejen julepy na bázi bourbonu, ale také julepy na bázi ginu vyrobené z geneveru – letitého ginu.

V roce 1820 byl julep dědictvím ve Virginii a byl přijat jako položka místní identity. Prvním uznávaným mistrem mátových julepů byl Jasper Crouch z Richmondu, který se označil za svobodnou osobu barvy.

Ve třicátých letech 19. století byla v New Yorku známá verze známá jako „kroupobití“ julep nebo „krupobití“ julep, která zahrnovala malé „kroupy“ nebo roztlučené malé hrudky ledu.

Sváteční „Jingle Bell Julep“, který používá macerované jahody, třešně a maliny místo mátového základu v Round Robin Bar. V poslední době však julepy na bázi bourbonu rozhodně zastínily julepy na bázi ginu.

Závěr

Mint Julep propaguje Churchill Downs ve spojení s Kentucky Derby od roku 1938. Od roku 2009 se v Churchill Downs během dvoudenního období Kentucky Oaks a Kentucky Derby podávalo asi 120 000 julepů, prakticky všichni v speciálně vyrobené sběratelské edici Kentucky Derby. 

Ve smluvním ujednání mezi Brown-Forman Corporation a Churchill Downs, které trvalo více než 18 let, byl koktejl Early Times Mint Julep označen jako „oficiální mátový julep z Kentucky Derby“, ačkoli Early Times se prodával ve Spojených státech . je whisky z Kentucky , nikoli bourbon, protože zraje v použitých, spíše než nových, dubových sudech. Nicméně počínaje rokem 2015 je Old Forester , který je také produkován společností Brown-Forman Corporation , nyní „oficiálním nápojem Kentucky Derby“, když se prodává jako koktejl připravený k podávání Old Forester Mint Julep.

Od roku 2006 Churchill Downs také servíruje extra prémiové mátové julepy vyrobené na zakázku v ceně 1 000 $ za kus v Kentucky Derby. Tyto mátové julepy byly podávány v pozlacených pohárech se stříbrnými brčky a byly vyrobeny z bourbonu Woodford Reserve , máty dovezené z Irska , jarních vodních ledových kostek z bavorských Alp a cukru z Austrálie . Výtěžek byl použit na podporu charitativních akcí věnovaných vysloužilým dostihovým koním. Woodford Reserve, Early Times a Old Forester jsou sesterské značky produkované společností Brown-Forman a podle podmínek aktuální marketingové dohody s Churchill Downs se Woodford Reserve nazývá „oficiálním bourbonem “ derby.