Koktejl Houba – Víno s Colou

Houba je český název pro alkoholický koktejl původem ze Španělska, kde se mu říká Calimocho. Je oblíben zejména mládeží v celém Španělsku.

Drink se pije převážně na ulici či pláži, kde se mládež schází s vlastním alkoholem, čemuž se říká Botellón. V některých barech se tento drink servíruje ve specifickém namrazeném džbánu zvaném Porron.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do džbánu.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Červené víno (0,5 l) – volíme spíše sladší a mělo by být dobře vychlazené
    • Coca-Colu (0,5 l) – vychlazenou
    • Kostky ledu – nemusí být
  2. Do skleněného džbánu vložíme led, nalejeme červené víno a Coca-Colu, samotný džbán také můžeme předem vychladit v mrazícím boxu, nebo chladničce
  3. Poté ze džbánu rozléváme do sklenic
  4. Drink je hotov

Výběr surovin

I když mnozí nebudou souhlasit, do tohoto koktejlu patří výhradně stolní víno. Důležitá je ale jeho kvalita. Volit bychom měli červené, sladší a zemitější.

Dražší přívlastková vína si necháme na jinou příležitost, protože Coca-Cola spolehlivě chuť vína v tomto koktejlu přebije a tak bychom si ho stejně nevychutnali.

Coca-Colu lze pak nahradit Pepsi, nebo i jiným colovým nápojem.

Původ

Ve Španělsku se mu říká Calimocho. Jeho vznik se datuje kolem roku 1970 v Baskicku.

Podle legendy vznikl název Kalimotxo během baskitských slavností Puerto viejo. Prodejci vína v jednom ze stánků zjistili, že jejich víno je zkyslé, a tak se jim ho nedařilo prodávat. Proto se ho rozhodli smíchat s kolou a pojmenovali jej podle přezdívek dvou přátel Kalimero (podle postavy kuřete) a Motxo. Během dalších let se tento název rozšířil do celého Španělska.

Drink byl již však i dříve znám pod různými názvy jako Rioja Libre nebo Cuba Libre del pobre (pro chudé). V Barceloně byl tento drink znám pod jménem El Cubata Gitano.

Závěr

Tento koktejl je oblíbený zejména mezi mládeží a studenty zejména pro svojí příznivou cenu a snadnou přípravu. Je to typický párty drink a v horkém podnebí Španělska je připravován i do PET lahví, které se chladí v lednicích a jsou tak připraveny k pití na ulicích či plážích.

Lokální názvy

  • Španělsko – Calimocho, Kalimotxo
  • Chile – Jote
  • Jižní Afrika – Catemba,
  • Maďarsko – Vadász
  • Chorvatsko, Slovensko – Bambus 
  • ČR – Houba, Bambus
Koktejl Houba