Vína k omáčkám

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

Úvodem

Volba vína dle typu omáčky souvisí také se zbytkem pokrmu a tak zde bude rozdíl například u bílé omáčky bešamel v lasagne a smetanovou omáčkou u svíčkové. Záleží také na druhu masa, ryby, drůbeže a ostatních chodů tabule. Proto následující informace berte jako obecné doporučení.

  • Husté omáčky

K pokrmům s hustými bílými omáčkami jsou vhodná především bílá vína. Ke konzumaci hustých omáček se zvěřinou jsou vhodná červená vína. Telecí maso s jemnou omáčkou můžeme doplnit Veltlínským červeným raným. Doporučené odrůdy bílých vín: Veltlínské zelené, Chardonnay, Rulandské šedé. K tmavým hustým omáčkám podáváme červená vína Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

  • Kořeněné omáčky

Kořeněné omáčky se hodí především k červeným vínům. Doporučené odrůdy červených vín: Rulandské modré, Modrý Portugal, Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, André, Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké, Neronet, Merlot, Alibernet.

  • Smetanové omáčky

Smetanové omáčky se dobře kombinují s plnými bílými víny. Doporučené odrůdy: Rulandské šedé, Chardonnay, Rulandské bílé a Sauvignon.

  • Maso, ryby a omáčky

Zjednodušeně se dá říct, že platí pravidlo k bílému masu bílé víno, k tmavému masu červené víno. Bílé víno v individuálním výběru podle úpravy jídla tedy podáváme např. k rybám, drůbeži, telecímu a světlým omáčkám, červené víno pak podáváme např. ke zvěřině, kachně, huse a chuťově výrazným tmavým omáčkám.