Alkoholová encyklopedie – C

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • Cachaca 

Pojmenování brazilského třtinového destilátu vyrobeného z čerstvé třtinové šťávy. Cachaca by se dala označit jako subkategorie rumu. Je vyrobena ze stejné vstupní suroviny, ale může být vyrobena jen a pouze v Brazílii a to podle jasně specifikovaných pravidel. Chutí a aroma je nejblíže ke srovnání agricole rhumům. Krátký výběr pravidel výroby: obsah alkoholu musí být v rozmezí 38-48%, maximální doslazení finálního produktu 6g cukru na 1 litr, zrání může probíhat v sudech o libovolné velikosti, avšak chce-li být cachaca označena jako “premium” nebo “extra premium” musí zrát v sudu o maximálním objemu 700 litrů.

  • Caipirinha

Ikonický brazilský koktejl, založený na místním třtinovém destilátu cachaca, doplněném plátky limetky, třtinovým cukrem a drceným ledem. Pravděpodobně je Caipirinha předchůdcem známějšího mojita a oplývá podobně svěží, jednoduchou pitelností. Servíruje se nejlépe ve sklence typu old fashioned.

  • Calvados

Calvados je destilát vyrobený z jablečného moštu, který později stárne v dubových sudech. Tato ovocná pálenka pochází z Normandie, která je pověstná svým přímořským podnebím, jemně zvlněnou krajinou a množstvím unikátních vodních zdrojů.

  • CARICOM

Caribbean Community, je to zkratka pro seskupení karibských ostrovů a států za účelem ekonomické spolupráce. Definují vlastní pravidla pro výrobu rumu.

  • Cask

Sud. Pro zrání whisky se používají sudy z dubového dřeva. Nejběžněji využívané druhy sudů jsou barrel, hogshead a butt.

  • Cask finish

Označení pro poslední část zrání rumu a to v odlišném typu sudu než byl rum uložen doposud. Účelem je pozměnění charakteru rumu. Tato etapa může trvat roky či jen měsíce. Jedná se o použití minimálně dvou odlišných sudů. Rum je přečerpán z původního sudu do nového sudu. Příkladem použití může být nejprve sud po bourbonu a následné přečerpání do sudu portském víně.

  • Cask strength

Cask strength – sudová síla. Ve Skotsku se toto označení používá pro whisky lahvovanou s takovým obsahem alkoholu, jakého dosáhla v sudu, tj. bez přidání vody. V USA tomu odpovídá označení barrel proof. U whisky můžeme najít zástupce cask strenght v palívrně Laphroaig, v USA u whiskey najdeme barrel proof například v palírně Jack Daniel’s. 

  • Cobler shaker

Třídílný šejkr na koktejly, který se nahoře zužuje a končí vestavěným sítkem. Horní díl sloužící jako uzávěr býva někdy osazen vestavěnou odměrkou.

  • Coffey still

Je to speciální typ destilační kolony, který vyvinul Aeneasem Coffey v roce 1830. Je složena ze dvou navazujících kolon. Její odlišnost spočívá ve speciálním předehřívání vykvašené břečky. Ta proudí potrubím skrze druhou (rektifikační) destilační kolonu a předehřívá se. Chladné potrubí zvyšuje reflux a zároveň teplé výpary zahřívají vykvašenou břečku, která proudí dále k destilaci do první kolony. Touto úpravou zvýšil efektivitu destilačních kolon.

Tento typ destilace se používá především k destilaci obilných a kukuřičných whiskey (bourbon), ale rovněž se používá k výrobě rumu, ginu a dalších destilátů. Hlavním rozdílem oproti tradiční destilaci je použití kolonové destilační věže s několika destilačními komorami, což umožňuje destilaci v jednom průchodu s vyšší účinností. 

Destilační věž se skládá z několika oddělených komor, které jsou naplněny destilačním materiálem. Když je materiál ohříván, začne se z něj uvolňovat pára, která stoupá vzhůru a kondenzuje na stěnách komor. Když se kapalina shromáždí v dostatečném množství, odtéká do další komory, kde se tento proces opakuje. Postupně se tak získávají destiláty různých koncentrací a chuťových profilů. Díky tomu, že se destilace provádí v jednom průchodu, je výsledný destilát čistší a méně aromatický než u tradiční destilace. 

  • Co-products

Vedlejší produkty – další produkty při výrobě destilátů, které mají komerční hodnotu. Např. oxid uhličitý z fermentace lze shromažďovat a prodávat firmám pro sycení nápojů. Dalším dobrým příkladem je bagassa, lze ji použít na výrobu dřevotřísek, korků, hnojiva, krmiva.

  • Corn ’n‘ Oil 

Jedná se o barbadoský cocktail, který byl původně míchán z brandy a falerna. Dnes se místo brandy používá rum v poměru dvou dílů ku půl dílu falerna se zástřikem limetky. Někdo si ještě rád recept okoření pár kapkami Angostury bitter.

  • Corn whiskey 

Je to kukuřičná whiskey. Musí se použít minimálně 80% kukuřice a destilát nemusí zrát v nových sudech ani nemá předepsanou minimální délku zrání.

  • Creole (kreol)

Znamená “mít domov a být narozený” v karibské oblasti. Výraz pochází ze španělského “criollo”, což je zdrobnělina vytvořená karibskými černochy od slova “criadillo” (znamenající “narozený, vyrostlý, zdomácnělý”). Creole je poangličtěná podoba stejně psaného francouzského slova. Termín kreol-ský se používá pro lidi, zvířata, rostliny, jídlo či jazyk. Kreol na počátcích užívání nemělo rasistický podtext a označovalo bělochy i černochy narozené v karibské oblasti.

  • Criadera

Slovo, které ve spojitosti s číslovkou označuje řadu v dynamickém typu zrání solera.

  • Colheita

Tímto názvem se označuje portské víno, sklizené pouze z jednoho ročníku. Všechny hrozny jsou z jedné sklizně a poté dozrávají minimálně 7 let v dubovém sudu.

  • Costas Raptis

Od roku 1888 je typickým znakem Metaxy to, že je za ni zodpovědný vždy jeden „tvůrce“. Constantinos (Costas) Raptis je pátým Metaxa masterem (cellar masterem) a skvěle ovládá umění výběru, zrání a míchání. Uvádí do života výjimečný styl značky Metaxa a je zárukou kontinuity jejího autentického charakteru. Constantinos Raptis je firmě věrný již více než 35 let od doby, kdy do ní nastoupil jako čerstvý absolvent athénské univerzity s diplomem z chemie a enologie s vášní pro vína.

  • Créme de Cassis

Crème de… (neboli krém) je označení pro lihovinu, která obsahuje minimálně 250g cukru na jeden litr. Příkladem je Crème de Cassis. 

  • Cukrová třtina

Nejlepší cukrová třtina pro výrobu rumu je obvykle druh zvaný Saccharum officinarum L. ‚Barbados‘. Tato odrůda je známá svou vysokou kvalitou cukrové šťávy a vyrábí se z ní ten nejlepší karibský rum. Rum z této odrůdy má typickou chuť a je oblíbeným alkoholickým nápojem v Karibiku a dalších částech světa. Cukrová třtina je vysoce výnosná plodina původem z tropických oblastí jižní Asie.

Dnes se pěstuje v mnoha částech světa, včetně Karibiku, Latinské Ameriky a Afriky, a je jednou z nejvýznamnějších plodin pro výrobu cukru a vyrábí se z ní také rum.

  • Cuvée

Cuvée, neboli kupáž– je pojem označující víno, které obsahuje několik odrůd smíchaných v různém poměru. Označení cuvée můžeme nalézt také u šumivých vín či Champagne, ale v ojedinělých případech i u rumů.

  • Červ

nebo také anglicky Worm. šroubovitě stočená měděná trubka zmenšujícího se průměru, chlazená vodou. Zde se kondenzují páru alkoholu zpět do kapalné formy.

Všechny díly