Světové koktejly – Vesper

Koktejl Vesper, nebo také Vesper Martini je koktejl, který budou jistě znát všichni příznivci Jamese Bonda. I když James Bond ve svých Bondovkách pil všechno možné (podle toho, která společnosti byla ochotná zaplatit nejvíce za reklamu ve filmu), Vesper patří k jasné bondovské klasice.

Jedná o koktejl, ve kterém hraje prim jako báze gin, tento je doplněn vodkou a dezertním vínem – aperitivem Lillet Blanc (což je z 85% víno a z 18% likér). Koktejl se zdobí dle originální receptury pouze svitkem citrónové kůry.

Koktejl patří také k těm silnějším, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku a přestože je připravován v různých skleničkách, malé i velé koktejlce, tak nejlépe mu to sluší ve sklenici Martini glass (V-shape), která je považována za nejvíce sexy sklenici na koktejl.

Vesper je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavou kombinaci tří alkoholických složek a pije se jako aperitiv. Zapomeňte také na olivu, ta do koktejlu nepatří.

Koktejl Vesper patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Vesper

Příprava patří k těm opravdu velmi jednoduchým – připravuje se v šejkru společně s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenky a ovoní esenciálními oleji z citrónové kůry, která koktejl také zdobí. A pávě v jednoduchosti je krása a dokonalost tohoto koktejlu.

Recept na přípravu koktejlu Vesper

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,45 dl) – dle originální receptury
    • Vodku (0,15 dl)
    • Lillet Blanc (0,075 dl) – dezertní víno
    • Kostky ledu
    • Kůru z citrónu – dle originální receptury
  2. Do koktejlové sklenice, nejlépe V-shape vložíme kostky ledu
  3. Do šejkru dáme kostky ledu
  4. Přidáme všechny tekuté ingredience
  5. Krátce a intenzivně protřepeme
  6. Obsah šejkru scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
  7. Nad koktejlem rozlomíme kůru citrónu aby ho ovoněly esenciální oleje
  8. Koktejl zdobíme svitkem citrónové kůry
  9. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Vesper

Název a původ koktejlu Vesper

Vesper, také známý jako Vesper Martini, proslavil James Bond. Koktejl nevymyslel nikdo jiný než autor Bonda Ian Fleming. Nápoj se poprvé objevil v jeho knize „Casino Royale“, která vyšla v roce 1953, a koktejl je pojmenován po fiktivní dvojité agentce Vesper Lyndové.

Když Bond objedná Vesper, poskytne barmanovi přísné pokyny. Takže tyto pokyny by měl dodržovat každý, kdo to udělá. Bond říká: „Tři odměrky Gordon ginu, jedna vodky, půl odměrky vína Lillet. Důkladně protřepejte, dokud nevychladne, a poté přidejte velký tenký plátek citronové kůry. Mám to?“

Při vší úctě k 007, je tu jedna změna, kterou bychom doporučili. Protřepáním může vzniknout příliš zředěný nápoj s méně hladkou texturou – a Martini není určeno k tomu, aby na jeho vršku plavaly ledové kousky. Zlatým pravidlem je vždy míchat koktejl pouze s lihovinou a zde není důvod dělat výjimku.

Tento recept na Vesper vytváří tuhý nápoj se čtyřmi uncemi plně odolných lihovin a půl uncí méně odolných Lillet blanc. V knize Bond tvrdí, že když se soustředí, nikdy si nedá před večeří víc než jeden drink. Ale líbí se mu, že ten jeden nápoj je hodně velký. Je snadné ocenit takovou mezeru. Pokud ale chcete méně opilý nápoj, můžete snížit hlasitost a přitom zachovat proporce nedotčené.