Horký koktejl – Medvědí mléko
To čím je pro Čechy koktejl Rum s kolou, alias Kuba z Libně, tedy alternativou na světový koktejl připravenou z domácích surovin je také horký koktejl Medvědí mléko, který je českou variací na horké koktejly jako jsou například Bombardino.
A nutno dodat, že Medvědí mléko patří k tomu nejlepšímu z horkých nápojů co u nás v mixologii vzniklo. A je s podivem, že tento nápoj není na tuzemských horách více rozšířen.
Náročnost přípravy
Příprava je docela jednoduchá a rychlá, pokud máme k dispozici mikrovlnnou troubu. Pokud ne, postupujeme klasicky a ohříváme mléko v hrnci.
Recept na přípravu
- Připravíme si potřebné ingredience
- Mléko (2,5 dl)
- Tuzemák (0,5 dl)
- Med – cca 2 lžíce
- Koření dle výběru – viz níže
- Sklenici (nejlépe silnostěnná s ouškem) naplníme mlékem
- Dáme jí do mikrovlnné trouby a ohřejeme
- Přidáme med a vše zamícháme
- Poté přidáme tuzemák a opět zamícháme
- Posypeme kořením – nemusí být
- Drink je hotov
- Konzumujeme teplé
Suroviny
Mléko – můžeme použít jakékoliv běžné mléko. Pokud chceme koktejl více kalorický, lze použít i smetanu. Pokud použijeme mléko kozí, bude mít koktejl pachuť.
Tuzemák – patří k české klasice. Do tohoto koktejlu nepatří karibský rum. Jsou známy také alternativy z jiných českých destilátů a likérů, např. Myslivec, tedy Stará myslivecká.
Koření – lze použít k dochucení koktejlu – hodí se například skořice, nebo kurkuma. Ale lze použít i česnek, což je jinak do koktejlů velmi netradiční surovina.
Historie
Medvědí mléko vzniklo jako typická česká míchačka, která reagovala na špatné zásobování socialistických prodejen. Češi si tak vytvořili alternativu k zahraničním koktejlům z běžně dostupných českých surovin.
Je to nápoj, který opravdu zahřeje a je tak například na horách, nebo při chladném počasí příjemnou alternativou k zahraničním koktejlům.
Medvědí mléko je také považováno za lék na nachlazení. A právě v této jedné variantě tohoto léčebného nápoje je součástí koktejlu také drcený česnek.

