Pivní encyklopedický slovník – J

V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.

  • Ječmen

Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. Vyskytuje se již v čínské a indické mytologii. Nejkvalitnější část produkce (v Česku asi 30 % jarních ječmenů) slouží k výrobě sladu.

  • Ječný slad

Diastatický ječny slad se používá v jakémkoli Ale nebo Lager, nahrazuje celé nebo část Pale Ale nebo Pilsner Malt pro všechny ostatní druhy piva. Jeho výsledky výjimečná síla amylázy, urychluje a zvyšuje cukornatění v kaši pro lepší účinnost extraktu a větší podíl fermentovatelných látek v mladině, bez ztráty sladové chuti. Výsledkem je také vysoká diastatická síla. Používá se také v potravinářském průmyslu. Je to bledý, dobře upravený, jemně sušený ječmen; vhodný pro zvýšení aktivity enzymu amylázy.

Všechny díly