Světové koktejly – Vieux Carré

Mnozí by jistě koktejl Vieux Carré řadili už jen podle jeho názvu k francouzským koktejlům a nebyli by tak úplně mimo, protože původ tohoto koktejlu, jehož jméno v překladu znamená staré náměstí, lze vystopovat ve Francouzské čtvrti, ovšem v New Orleans na jihu USA ve státě Louisiana.

Jedná o polozapomenutý koktejl, který patří k nejstarším koktejlům. V koktejlu je jako základ, tedy alkoholická báze použita žitná whisky a koňak a to ve stejném množství. K dalším ingrediencím pak patří sladký vermut, bylinný likér Bénédictine a dva střiky hořkých bitters.

Koktejl se dle originální receptury zdobí, svitkem pomerančové kůry a koktejlovou třešní maraschino, nejlépe na koktejlové jehle.

Koktejl Vieux Carré patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Vieux Carré

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se v míchací sklenici s několika kostkami ledu, poté se scedí přes strainer do vychlazené koktejlové sklenice a ozdobí tenkým svitkem kůry pomeranče a koktejlovou třešní na jehle.

Recept na přípravu koktejlu Vieux Carré

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Žitnou whisky (0,30 dl) – rye whisky
    • Koňak (0,30 dl)
    • Sladký vermut (0,30 dl)
    • Bénédictine (1 barmanská lžička) – francouzský bylinný likér
    • Peychaud bitters (2 střiky) – dle originální receptury
    • Kostky ledu
    • Koktejlová třešeň na jehle na zdobení
    • Svitek kůry citrónu
  2. Koktejlovou sklenici naplníme kostkami ledu a necháme jí chladit
  3. Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme všechny tekuté ingredience
  4. Zamícháme barmanskou lžičkou
  5. Obsah míchací sklenice scedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předem odstraníme led
  6. Koktejl zdobíme svitkem citrónové kůry a koktejlovou třešní na jehle
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Vieux Carré

Název a původ koktejlu Vieux Carré

New Orleans hrálo významnou roli v koktejlové kultuře v průběhu minulého století. The City That Care Forgot je zodpovědné za klasiky jako Sazerac a Ramos Gin Fizz. Mezi jeho příspěvky patří také Vieux Carré, které poprvé uvedl k životu ve 30. letech Walter Bergeron, barman v legendárním neworleanském Carousel Baru v hotelu Monteleone. Vieux Carré znamená ve francouzštině „staré náměstí“ a odkazuje na městskou část Francouzské čtvrti.

Stejně jako mnoho klasických koktejlů z tohoto města, recept představuje příčné proudy tehdejší Ameriky: brandy a likér z Francie, vermut z Itálie a žitná whisky až z Mississippi. Vieux Carré je zároveň opilé, sladké, hořké a hladké – jinými slovy, je to New Orleans ve sklenici.

Nápoj obsahuje několik silných ingrediencí. Ve většině případů by žito nebo koňak mohly nést koktejl samy o sobě, ale Vieux Carré vyžaduje obojí v technice dělené báze, která umožňuje, aby každá komponenta zazářila. Žito poskytuje svalnaté koření, zatímco koňak propůjčuje jemnější tóny ovoce a květin. Sladký vermut dodává bohaté rostlinné látky, zatímco Bénédictine přináší své výrazné chutě bylinek, koření a medu. Nakonec hořké dodají strukturu a koření. Každý prvek má svou roli; když se spojí, ingredience se hladce spojí.

Tento recept pochází od legendárního barmana Dale DeGroffa , známého jako King Cocktail. Klasickou kombinaci Angostury a Peychaudových hořkých nahrazuje vlastními pikantními aromatickými hořkými, které do nápoje vnášejí podobné akcenty pečícího koření a anýzu. Také volí George Dickel žito z Tennessee. Ale každá dobrá žitná whisky to udělá, takže neváhejte experimentovat se svou oblíbenou lahví.

Dnes Vieux Carré najdete na koktejlových menu po celé zemi spolu s dalšími klasikami z New Orleans, jako je Sazerac . Pokud se ocitnete ve Francouzské čtvrti, nenechte si ujít šanci vypít jeden přímo u zdroje. Koktejl je silný, ale všimněte si, že Carousel Bar je známý svým otočným barem. Takže, pokud máte pocit, že se místnost točí, nebojte se, točí se jen bar.