Světové koktejly – Aviation

Koktejl Aviation patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Aviation je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí. Sílu dodává koktejlu gin, sladkost třešňový likér Maraschino, kyselost citrónová šťáva a fialovou barvu likér Crème de Violette . Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku kromě citrónové šťávy

Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.

Koktejl Aviation patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Aviation

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se mísí s ledovou tříští a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.

Recept na přípravu koktejlu Aviation

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,45 dl)
    • Maraschino Luxardo (0,15 dl) – likér z třešní maraschino
    • Čerstvá citrónová šťáva (0,15 dl)
    • Crème de Violette (1 barová lžička) – fialový likér s chutí a vůní fialek
    • Ledovou tříšť
    • Třešně maraschino na zdobení dle originální receptury, alternativně svitek citrusové kůry na zdobení
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme led a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme ledovou tříšť a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
  4. Krátce a intenzivně protřepeme
  5. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  6. Zdobí se třešněmi maraschino, případně svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Aviation

Název a původ koktejlu Aviation

Koktejl Aviation jako první namíchal v New Yorku v hotelu Walkick hlavní barman Hugo Ensslin, když psal svou knihu „Recepty na míchané nápoje“ (1916), jednu z posledních koktejlových knih vydaných před začátkem americké prohibice.

Nedávno našel David Wondrich recept na koktejl Aviation v časopise z roku 1911, takže se předpokládá, že recept vznikl dříve než v roce 1916.

Ensslin ve své knize také uvádí typ ginu, který se má použít, „El Bart Gin“ a recept je sestaven kromě ginu také z citronové šťávy, maraschino Luxardo a Creme di Violette.

Recept se znovu nachází v knize o savojských koktejlech Harryho Craddocka z roku 1930, ale bez Creme de Violette, pravděpodobně kvůli potížím s dostupností fialového likéru během poválečného období. V 60. letech byl stále nedostupný, a proto jednoduše byla základní přísada Aviation koktejlu vyškrtnuta a barmani se definitivně vzdali charakteristické modré barvy nápoje.

IBA jej dnes nabízí v původní verzi s fialovým krémem, který je nyní opět na trhu. Tato vonná přísada dodala mixu nejen sladce květinovou chuť, ale také mu dodala krásnou nebesky modrou barvu, podle které je koktejl pojmenován.