Světové koktejly – Zombie

Koktejl Zombie je další z tropických koktejlů zvaných kulturou Tiki, která vznikla v USA a je inspirována Polynésií, Mikronésií a Melanésií. Koktejl je to bezesporu zajímavý, ovšem už jen samotný fakt, že k přípravě jsou potřeba 3 druhy rumů a spousta dalších ingrediencí jej diskriminuje na domácí přípravu. Užijete si ho tedy zejména v barech, nejlépe těch plážových. A pozor – koktejl je poněkud silnější, než bývá běžně zvykem.

Jak už je uvedeno výše, potřebujete tři druhy rumu, a spoustu dalších přísad jako sirupů, ovocných šťáv a dochucovadel. Koktejl obsahuje 1,2 dl rumu, tedy 3 panáky po 0,4 dl. Je tedy téměř jisté, že po několika těchto drincích zjistíte, proč nese koktejl právě jméno Zombie.

Koktejl Zombie patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Zombie

Příprava patří k těm složitějším, ovšem pouze proto, že koktejl je extrémně náročný na množství surovin, které obsahuje. Pokud ale máte vše potřebné, příprava je už snadná a rychlá. Koktejl je zvykem podávat v etno keramických nádobách inspirovaných kulturou Tiki. Pokud nemáte, lze použít běžnou sklenici, případně Hurricane glass, která mu opravdu sluší.

Recept na přípravu koktejlu Zombie

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tmavý jamajský rum (0,45 dl)
    • Zlatý portorický rum (0,45 dl)
    • Rum Demerara (0,30 dl) – z Guayany
    • Čerstvou limetkovou šťávu (0,20 dl)
    • Falernum (0,15 dl) – kořeněný sirupový likér, nebo sirup z Karibiku
    • Donn’s Mix (0,15 dl) – 2 díly čerstvého žlutého grapefruitu a 1 díl skořicového sirupu
    • Grenadina (1 barmanská lžička)
    • Angostura bitters (1 střik)
    • Pernord (6 kapek) – anýzový likér
    • Ledovou tříšť (170 ml), případně kostky ledu
    • Slámku
  2. Do mixéru dáme ledovou tříšť, případně kostky ledu
  3. Přidáme všechny ingredience
  4. Na několik sekund zapneme režim PULSE pokud použijeme ledovou tříšť, pokud kostky, režim PULSE opakujeme, dokud není v mixéru tříšť
  5. Obsah mixéru slijeme do sklenice, zde máme na výběr (etno, hurricane glass, velký tumbler)
  6. Zdobení není nutné, respektive je na vaší fantazii, vložíme slámku
  7. Drink je hotov
  8. Vzhledem k obsahu alkoholu v rumu lze tento koktejl na přání podávat hořící (zapálený)

Video je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Zombie

Název a původ koktejlu Zombie

Zombie je Tiki koktejl vyrobený z ovocných šťáv, likérů a různých rumů. Poprvé se objevil na konci roku 1934, vynalezl jej Donn Beach ve své restauraci Hollywood Don the Beachcomber. Brzy poté byl popularizován na východním pobřeží na světové výstavě v New Yorku v roce 1939.

Legenda praví, že Donn Beach původně vymyslel Zombie, aby pomohl zákazníkovi s kocovinou projít obchodní schůzkou.  Zákazník se vrátil o několik dní později, aby si stěžoval, že se z něj na celou cestu stal zombie. Jeho hladká, ovocná chuť skrývá extrémně vysoký obsah alkoholu . Restaurace Don the Beachcomber omezují své zákazníky na dva zombie na osobu, kvůli jejich síle, o které Beach řekl, že by z nich mohl udělat „jako chodící mrtvolu“.

Podle původní receptury obsahoval Zombie koktejl tři různé druhy rumu, limetkovou šťávu, falernum , Angostura bitters , Pernod , grenadinu a „Don’s Mix“, kombinaci skořicového sirupu a grapefruitové šťávy.

Beach byl velmi opatrný s recepturami svých originálních koktejlů. Jeho pokyny pro své barmany obsahovaly zakódované odkazy na přísady, jejichž obsah znal pouze on. Vynálezce měl důvod k obavám; kopie Zombie byla podávána na světové výstavě v New Yorku v roce 1939 mužem, který se o ni snažil připsat zásluhy jménem Monte Proser.

Originální recepty na Zombie a další nápoje Tiki byly publikovány v Sippin‘ Safari od Jeffa „Beachbuma“ Berryho . Berry zkoumal původ mnoha Tiki koktejlů, zpovídal barmany z Don the Beachcomber’s a dalších původních Tiki míst a vyhrabal další originální zdroje. Sippin‘ Safari podrobně popisuje Beachův vývoj Zombie se třemi různými recepturami z let 1934 až 1956. 

Zombie se občas podával ohřátý (nápoj dnes běžněji známý jako IBA Hot Zombie), jak uvádí časopis Catering Industry Employee (CIE): „Šťáva z 1 limetky, neslazený ananasový džus, hořké, 1 unce silného rumu, 2 unce rumu Gold Label, 1 unce rumu White Label, 1 unce brandy s příchutí meruněk, 1 unce šťávy z papáje“ 

Vzhledem k popularitě koktejlu během popularity kultury Tiki a skutečnosti, že Beach držel svůj recept v tajnosti a příležitostně jej pozměnil, existuje mnoho variant Zombie podávaného v jiných restauracích a barech (některé neobsahují nic z toho co původní koktejl). Slovo zombie se také začalo používat v jiných zařízeních s tématikou tiki, například v Zombie Hut a Zombie Village.

Trader Vic také uvedl recept na zombie ve svém průvodci barmana z roku 1947. Jiní konkurenti vytvořili nápoje spojené se zombie. V chicagské restauraci Kon-Tiki Ports Stephena Cranea uváděli drink na jídelním lístku nazvaný The Walking Dead : „Umožňuje mrtvé chodit a mluvit. Pro ty, kteří chtějí okamžitou akci – seznamte se s prvním bratrancem slavného ‚Zombie‘. Demerara 151 rum . 90 ¢.“