Světové koktejly – Cadillac Margarita

Cadillac Margarita je vyladěná verze klasické Margarity, u které je pozměněná receptura a chuť tohoto koktejlu je tak dovedena k naprosté dokonalosti.

Změna spočívá v tom, že není použita tequila blanco, tedy stříbrná, která si ze všech druhů tequil zachovává nejvýraznější chuť agáve, ale tequila vyzrálá ze sudu – reposado, která svojí barvu získala přirozenou cestou, zráním v dubovém sudu.

To však není jediná změna, ta druhá a podstatnější spočívá v přidání francouzského luxusního likéru Grand Marnier, což je unikátní směs hořkých pomerančů z Haiti a francouzského koňaku.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se dají do šejkru a promíchají jako u klasické Margarity. Likér grand Marnier pak lejeme opatrně až nakonec přímo do sklenice, čímž získá koktejl hnědo-oranžovou barvu.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Tequilu (0,5 dl) reposado
    • Pomerančový likér (0,25 dl), např. Cointreau
    • Čerstvou limetkovou šťávu, nebo džus (0,25 dl)
    • Likér Grand Marnier (0,15 dl)
    • Sůl, nejlépe mořskou
    • Led
    • Plátek limetky na zdobení
  2. Okraj sklenice na Margaritu (Margarita glass) potřeme limetkou a poté položíme na talířek se solí. Výsledkem je solná krusta po obvodu celé sklenice
  3. Všechny suroviny mimo Grand Marnier dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru, protřepeme a poté přecedíme přes strainer přímo do sklenice. Můžeme přidat i pár kostek ledu ze šejkru
  4. Opatrně nalijeme likér Grand Marnier tak, aby se příliš nesmíchal, vytvoří se zajímavý barevný přechod, charakteristický pro tento koktej
  5. Zdobíme plátkem limety
  6. Drink je hotov

Postup přípravy můžete shlédnout na videu níže.

Jakou volit tequilu?

Základní složkou tohoto koktejlu je tequila reposado, tedy vyzrálá tequila. Tato tequila má ze všech druhů tequil nejvyváženější chuť.

Původ a historie

Kdo tento koktejl vymyslel je nejasné. Recept na Margaritu se v tištěné formě poprvé objevil v roce 1953 v časopisu Esquire, ale minimálně o 15 let dříve byl tento recept již znám pod názvem Picador.

Existuje hned několik variant vzniku Margarity, nejznámější a zároveň nejvěrohodnější z nich je tvrzení, že mexický koktejl Margarita vynalezl jistý barman – Don Carlos Orozco, který zkoušel míchat různé nápoje, když vtom vstoupila do podniku místní celebrita Margarita Henkel. Don Carlos jí dal ochutnat svůj nejlepší výtvor, ten jí velice zachutnal, a tak jej pojmenoval po ní – Margarita a to již v roce 1941.

Další variantou je, že Margarita je španělská verze anglického jména Daisy (česky sedmikráska). Ve světě koktejlů se jako Daisy označují míchané nápoje obsahující destilát, citrus a likér. Název koktejlu Margarita tak pravděpodobně vznikl překladem jména Daisy.

Jedná se o variantu koktejlu White Lady, která je jedním z prvních míchaných nápojů na bázi tequily. Objevila se ve 30. letech 20. století v mexické Tijuaně.

Tento koktejl je pak variací na klasický recept, který je upraven za použití těch nejkvalitnějších surovin, odtud pak původ názvu, který symbolizuje, že tento koktejl je Cadillac mezi Margaritami.

Závěr

Margarita je jeden z nejslavnějších večírkových koktejlů. Patří mezi prvních deset nejvíce konzumovaných koktejlů na světě.

Margarita je svůdná, svěží, jiskrná a dokonale vyvážená. Chuť vyrovnávají další složky, takže výsledný dojem není alkoholický, ale má mnohem lahodnější a komplexnější příchuť. Účinek zvyšuje sůl na okraji skleničky, která posiluje chutě koktejlu a zmírňuje ostrost limetky, takže zůstává pouze příchuť citrusových plodů hasících žízeň. 

Cadillac Margarita pak posunuje kvalitu a rafinovanost chuti ještě dále.

Příprava koktejlu Cadillac Margarita