Alkoholová encyklopedie – W

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • Wash still

Destilační kotel pro první destilaci.

  • Washbacks

Kvasné kádě. Zde probíhá kvašení.

  • White dog 

Výsledný destilát při výrobě americké whiskey, který se dává zrát do sudů. Ekvivalent new makeu.

  • Williams

Je odrůda hrušek vyšlechtěná v Anglii v 2. polovině 18. století, je ceněna pro své výrazné, typicky hruškové aroma a máslově jemnou chuť. Tyto vlastnosti z ní pak dělají špičkovou výchozí surovinu k výrobě kvasu, jehož destilací vzniká jeden z nejušlechtilejších ovocných destilátů vůbec. Někteří výrobci, jako například Švýcarský Etter, výsledný destilát ještě staří v dubových sudech, čímž vzniká skutečný vrchol jemnosti a elegance.

  • WIRSPA (West Indies Rum & Spirits Producers’ Association)

Zkratka pro nadnárodní asociaci. Sdružuje a reprezentuje asociace rumových producentů v jednotlivých státech Karibiku, Střední a Jižní Ameriky.

  • Wood finish

Wood finish – dozrávání whisky v různých typech dřevěných sudů. Poté, co po určitou dobu zrál v jednom typu sudu, se destilát může přečerpat do sudu po jiném destilátu, případně do zcela nového, kde se opět nechá na nějakou dobu zrát.

  • Woodenpot still

Woodenpot still je starý, částečně dřevěný destilační přístroj. Používal se již v osmnáctém století k výrobě těžkých námořnických rumů, zejména v usedlostech povodí řeky Demerara v Guyaně. Dříve vycházela tato konstrukce hlavně z nedostatku mědi, dnes je jejich specifický vliv na chuť rumu oceňován mezi mnoha znalci tohoto destilátu. Poslední zachovalá a funkční zařízení tohoto typu, Enmore a Port Mourant, jsou dnes majetkem společnosti Demerara Distillers a stále se na nich destilují některé rumy, nejčastěji pod značkou El Dorado.

  • Worm condenser (kondenzační spirála, červ)

Chladič z měděného potrubí ve tvaru spirály, který je ponořen do studené vody. Zde se mění pára z destilačního přístroje opět v kapalinu. V destilační soustavě navazuje na “lyne arm”.

Všechny díly