Odrůdy révy vinné – M

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Malverina

Bílá moštová odrůda révy vinné. Odrůda byla vyšlechtěna ve Vinselektu Michlovský ve Velkých Bílovicích křížením odrůd Rakiš x Merlan kolektivem šlechtitelů: Ing. Františkem Mádlem, Ing. Milošem Michlovským CSc., Prof. Vilémem Krausem, Vlastimilem Peřinou a Lubomírem Glosem. V ČR je odrůda udržována a zastupována firmou Vinselekt Michlovský. Víno je vyrovnané, dobré kvality, harmonické, mírně aromatické odrůdové chuti.

Mavrodaphne

Mavrodaphne je označení pro sladké červené dezertní víno vyráběné v Řecku z bobulí stejnojmenné odrůdy. Řadí se mezi likérová vína, takže může obsahovat přídavek vinné pálenky. Historicky pochází z regionu Achaia na poloostrově Peloponesos.

Merlot

Odrůda Merlot je jedna z nejpopulárnějích červených odrůd původem z jihozápadní Francie, oblasti Bordeaux, kde spolu s odrudou Cabernet tvoří základ nejprestižnijších francouzkých červených vín. Na rozdíl od odrudy Cabernet je Merlot velmi bohatý na třísloviny, přesto má jemnější i kulatější chut´. Skvělá jsou i cuvee obou odrud. Název Merlot označuje ptáka – kosa, který má plody této odrudy ve velké oblibě právě pro svojí sladkost a nezaměnitelnou chut´. Svým charakterem nabízí vína Merlot chut´ a vůni čokolády, černých třešní a červeného rybízu, švestek, lékořice, borůvek, černých malin nebo ostružin. Merlot vyžaduje velmi teplé klimatické podmínky a není náročná na pudu. Největší produkce je pro své přírodní klimatické podmínky z Argentiny a Chile. V České republice je odrůda pěstována v nejteplejších oblastech jižní Moravy – na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Slovácku. Odrůda dozrává poměrně pozdě, koncem září. Doporučené pokrmy k vínům Merlot je lehká kuchyně italského typu nebo zvěřina.

Modrý Portugal

Tato odrůda se vyznačuje velkým hroznem a velkou bobulí. Bobule jsou kulaté a mají tenkou slupku modré barvy. Tato odrůda je odolná vůči houbovým chorobám a je nenáročná na polohu a půdu kde se vysazuje.  Z Modrého Portugalu se dá tzv. karbonickou macerací vytvořit velmi lahodný typ červeného vína, kterého najdeme pod názvem „Svatomartinské víno“. 

Monarch

Modrá moštová odrůda vyšlechtěná v Německu. Kříženec odrůd Solaris a Dornfelder. Podobná odrůdě Rulandské modré.

Mourvèdre

Mourvèdre (Mataro či Monastrell) je odrůda červeného vína, která se pěstuje po celém světě. Je součástí směsí „GSM“ (Grenache, Syrah a Mourvèdre). Mourvèdre produkuje tříslovitá vína, proto je vhodná do cuvée.

Müller Thurgau

Müller Thurgau je velmi oblíbenou a v Česku nejrozšířenější odrůdu, kterou je možné pěstovat ve všech českých i moravských vinařských podoblastech. Víno je středně plné a harmonické. Má světlou barvu se zelenožlutým odstínem, vůně je muškátová s ovocnými tóny, v chuti je svěží s menším obsahem kyselin. Ve vůni a v chuti můžeme hledat travnaté tóny, citrusové plody, muškát, angrešt, černý rybíz, broskev nebo grapefruit. Víno je vhodné k samostatné konzumaci, k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo k bílým měkkým sýrům.

Muškát moravský

Muškát moravský je mladá raná odrůda vinné révy určená k výrobě bílých vín původem z Moravy, kde je velmi populární. Odrůda Muškát moravský vznikla roku 1993 křížením odrůd Muškát Ottonel x Prachttraube. Odrůda Muškát moravský má velmi vysoké výnosy, vyžaduje hlinité půdy a je nutné ji chránit před plísní. Odrůda je vhodná pro výrobu Svatomartinského vína. Sklizeň hroznů odrůdy Muškát moravský probíhá již koncem září, hrozny mají nízký stupeň kyselin. Barva vína je světle žlutá až zelenožlutá s jemným zlatavým odleskem. Chuť vína je lehčí,harmonické, jemně nasládlé a minerální, s nízkým obsahem kyselin a ovocnými tóny. Vůně vína je výrazně aromatická po muškátovém květu, citrusech, meruňkách nebo broskvích.

Muškát Ottonel

Pochází z Francie. Odrůda je vhodná pro teplejší oblasti. Je pravděpodobně křížencem mezi Chrupkou a Muškátem bílým. Odrůda je středního růstu. Pyramidální, středně velký hrozen má kulaté, žlutozelené bobule. Je to raná odrůda, nejlepší vína dává v chladnějších oblastech, kde si uchovává dostatečné množství kyselin. Vína se zbytkovým cukrem jsou velmi oblíbená. Víno se používá ke scelování a pěstuje se také jako stolní hrozen. Předností této odrůdy je vysoká odolnost proti mrazům.

Všechny díly