Odrůdy révy vinné – I

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Irsai Oliver

Irsai Oliver se velmi často používá do směsí s víny kyselejšími. Nejvhodnější je směs s Ryzlinkem vlašským. Je oblíbený pro výrobu burčáků. Jako čisté odrůdové víno stárne rychle, a proto není vhodné k archivování. Barva vína je světle žlutá a vůně muškátově kořenitá. Na chuti má nízký obsah kyselin, je méně plné, někdy s hořčinkou. Hodí se jako aperitiv a k dezertům.