Vína k polévkám

Podávání vhodné odrůdy vína k dobrému jídlu patří ke gurmánským zážitkům. Víno je však potřeba vhodně kombinovat s nabízeným menu. Obecně platí, že víno a jídlo by se mělo především doplňovat v celkové harmonii chuti, barev a vůní.

Existují obecná a tradičně zavedená pravidla pro správné kombinace vína a jídla. Každý člověk má však jiné smyslové vjemy, a proto kombinace jídla a vína nabízí mnoho různých úhlů pohledu. Víno dokáže zvýraznit chuťové a aromatické látky v jídlech. Nalézt vyváženou harmonii a soulad mezi vínem a jídlem není úplně snadný, proto je zde primární doporučené víno k pokrmům podle základních gastronomických menu. Kombinace vína a vhodných pokrmů pro výsledné spojení harmonií chutí.

Polévky

  • Polévky bílé, krémové

K bílým a krémovým polévkám jsou vhodná především bílá vína. Doporučené odrůdy: Sylvánské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané.

Bílé zahuštěné a krémové polévky – bílá vína (Sylvánské zelené, Neuburské, Rulandské bílé)

  • Polévky drůbeží

K podávání drůbežích polévek jsou vhodná především bílá vína. Doporučené odrůdy bílých vín: Müller Thurgau, Rulandské bílé, Neuburské, Rulandské šedé.

Drůbeží polévky – bílá vína (Müller Thurgau).

  • Polévky rybí

K rybím polévkám se hodí především bílá vína. Doporučené odrůdy: Rulandské bílé, Aurelius, Ryzlink vlašský, Rulandské šedé, Sauvignon.

Rybí polévky – bílá vína (Rulandské bílé).

  • Polévky zeleninové

K podávání zeleninových polévek jsou vhodná růžová a bílá vína. Doporučené odrůdy: Veltlínské červené rané, Neuburské, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau.

Zeleninové polévky – růžové a svěží bílé víno (Müller-Thurgau, Sylvánské, Veltlínské zelené).

  • Polévky zvěřinové

Zvěřinové polévky je vhodné kombinovat s červenými víny. Doporučené odrůdy: Frankovka, Rulandské modré, Zweigeltrebe, Modrý Portugal.

Zvěřinové polévky – plná červená vína s vyšší kyselinou (Frankovka, Svatovavřinecké).

  • Vývary

Hovězí polévky – zralá bílá vína (Neuburské).

Mastné vývary – zralá růžová vína nebo plnější vína červená.

  • Polévky ostatní – všeobecně

Veltlínské zelené, Neuburské, Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Sylvánské zelené, Rulandské bílé.