Šumivý koktejl – Mimosa

Mimosa je označení pro americký koktejlový nápoj. Tvoří se smícháním jednoho dílu šampaňského (či jiného sektu) a jednoho dílu důkladně vychlazeného pomerančového džusu.

Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Oblíbený je jako lék na ranní kocovinu. Také se často podává hostům na svatbách.

Náročnost přípravy koktejlu Mimosa

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do sklenice.

Recept na přípravu koktejlu Mimosa s džusem

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Šumivé víno / sekt / šampaňské (0,75 dl) – vychlazené
    • Pomerančový džus (0,75 dl) – vychlazený, pokud máme použijeme čerstvě vymačkanou šťávu
    • Plátek pomeranče, pomerančové kůry na zdobení, ale nemusí být
  2. Do sklenice na sekt – flétny nalijeme šumivé víno – lejeme po skle
  3. Sklenici doplníme stejným podílem pomerančového džusu, nebo šťávy
  4. Koktejl nemícháme
  5. Zdobíme plátkem pomeranče, nebo svitkem kůry
  6. Drink je hotov

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Mimosa koktejl

Způsob konzumace koktejlu Mimosa

Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Také se často podává hostům při společenských příležitostech a zahradních slavnostech. Buck’s Fizz je podobný koktejl, ovšem tentokrát se mísí dva podíly šampaňského a jeden pomerančového džusu.

Původ koktejlu Mimosa

V roce 1921 byl v Buck’s Clubu v Londýně poprvé namíchán koktejl Buck’s Fizz, což byl nápoj obsahující šampaňské a pomerančový džus stejně jako Mimosa, jen toho šampaňského tam bylo více. O čtyři roky později dostává host v pařížském hotelu Ritz první Mimosu. Podávala se zde na snídani jako vyprošťovák a rázem se stala oblíbeným koktejlem i při jiných příležitostech. Velkým milovníkem Mimosy byl režisér Alfréd Hitchcock a měl nemalý podíl na její propagaci.

Svůj název získal koktejl po žlutě kvetoucí keřovité rostlině – Akácii stříbrné, které se v anglickém jazyce říká Mimosa a jejíž jemný květ evokují drobné bublinky v nápoji.

Závěr

Podobný je koktejl Buck’s Fizz, rozdíl je v podílech surovin, kdy se mísí dva podíly šampaňského a jeden pomerančového džusu.

Přidáním Grand Marneiru získáte koktejl Granda Mimosa (oblíbenou variantu klasické Mimosy).

Alternativně lze také přidat grenadinu.