Šumivý koktejl – Mimosa
Mimosa je označení pro americký koktejlový nápoj. Tvoří se smícháním jednoho dílu šampaňského (či jiného sektu) a jednoho dílu důkladně vychlazeného pomerančového džusu.
Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Oblíbený je jako lék na ranní kocovinu. Také se často podává hostům na svatbách.
Náročnost přípravy
Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do sklenice.
Recept na přípravu koktejlu s džusem
- Připravíme si potřebné ingredience
- Šumivé víno / sekt / šampaňské (0,75 dl) – vychlazené
- Pomerančový džus (0,75 dl) – vychlazený, pokud máme použijeme čerstvě vymačkanou šťávu
- Plátek pomeranče, pomerančové kůry na zdobení, ale nemusí být
- Do sklenice na sekt – flétny nalijeme šumivé víno – lejeme po skle
- Sklenici doplníme stejným podílem pomerančového džusu, nebo šťávy
- Koktejl nemícháme
- Zdobíme plátkem pomeranče, nebo svitkem kůry
- Drink je hotov
Způsob konzumace
Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Také se často podává hostům při společenských příležitostech a zahradních slavnostech. Buck’s Fizz je podobný koktejl, ovšem tentokrát se mísí dva podíly šampaňského a jeden pomerančového džusu.
Původ
Tento velice chutný a osvěžující koktejl Mimosa spatřil světlo světa již v roce 1925 v pařížském hotelu Ritz a velice brzy po svém vzniku se stal vyhledávaným nápojem po probdělých nocích nejen v Paříži.
Svůj název získal koktejl po žlutě kvetoucí keřovité rostlině – Akácii stříbrné, které se v anglickém jazyce říká Mimosa a jejíž jemný květ evokují drobné bublinky v nápoji.
Závěr
Podobný je koktejl Buck’s Fizz, rozdíl je v podílech surovin, kdy se mísí dva podíly šampaňského a jeden pomerančového džusu.
Přidáním Grand Marneiru získáte koktejl Granda Mimosa (oblíbenou variantu klasické Mimosy).
Alternativně lze také přidat grenadinu.