Šumivý koktejl – Mimosa

Mimosa je označení pro americký koktejlový nápoj. Tvoří se smícháním jednoho dílu šampaňského (či jiného sektu) a jednoho dílu důkladně vychlazeného pomerančového džusu.

Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Oblíbený je jako lék na ranní kocovinu. Také se často podává hostům na svatbách.

Náročnost přípravy

Je velmi jednoduchá, jednotlivé suroviny se pouze nalijí do sklenice.

Recept na přípravu koktejlu s džusem

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Šumivé víno / sekt / šampaňské (0,75 dl) – vychlazené
    • Pomerančový džus (0,75 dl) – vychlazený, pokud máme použijeme čerstvě vymačkanou šťávu
    • Plátek pomeranče, pomerančové kůry na zdobení, ale nemusí být
  2. Do sklenice na sekt – flétny nalijeme šumivé víno – lejeme po skle
  3. Sklenici doplníme stejným podílem pomerančového džusu, nebo šťávy
  4. Koktejl nemícháme
  5. Zdobíme plátkem pomeranče, nebo svitkem kůry
  6. Drink je hotov

Způsob konzumace

Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské k brunchi. Také se často podává hostům při společenských příležitostech a zahradních slavnostech. Buck’s Fizz je podobný koktejl, ovšem tentokrát se mísí dva podíly šampaňského a jeden pomerančového džusu.

Původ

Telice chutný a osvěžující koktejl Mimosa spatřil světlo světa již v roce 1925 v pařížském hotelu Ritz a velice brzy po svém vzniku se stal vyhledávaným nápojem po probdělých nocích nejen v Paříži.

Svůj název získal koktejl po žlutě kvetoucí keřovité rostlině – Akácii stříbrné, které se v anglickém jazyce říká Mimosa a jejíž jemný květ evokují drobné bublinky v nápoji.

Závěr

Podobný je koktejl Buck’s Fizz, rozdíl je v podílech surovin, kdy se mísí dva podíly šampaňského a jeden pomerančového džusu.

Přidáním Grand Marneiru získáte koktejl Granda Mimosa (oblíbenou variantu klasické Mimosy).

Alternativně lze také přidat grenadinu.

Mimosa koktejl