Ti Punch – Koktejl z Karibiku

Ti Punch je úžasně jednoduchý a výborně osvěžující koktejl složený z rhumu agricole, třtinového cukru, nebo třtinového sirupu a limetky. Koktejl si můžete umíchat dle vlastní chuti upravením poměru surovin a odtáváním ledu tak lze docílit sladší, kyselejší i silnější varianty.

Náročnost přípravy koktejlu Ti Punch

Je základní, jednotlivé suroviny se dají přímo do sklenice a postupně promíchají.

Recept na přípravu koktejlu Ti Punch

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Rhum agricole (0,5 dl)
    • Limetku (1/2 rozkrojíme na 4/8)
    • Třtinový cukr (2 lžičky) – lze nahradit barmanským cukrovým sirupem z cukrové třtiny
    • Led
    • Plátek limetky na zdobení, slámku
  2. Do sklenice na whisky – Old Fashioned glass, vložíme nakrájenou limetku a cukr, případně třtinový sirup
  3. Muddlerem pomačkáme, aby limetka pustila šťávu a spojila se s rozpuštěným cukrem, nebo sirupem
  4. Naplníme sklenici po okraj ledem a zalijeme rhumem agricole
  5. Můžeme vložit krátkou slámku, kterou lze používat i k míchání koktejlu a ozdobit plátkem limetky
  6. Drink je hotov

Poznámka

Pokud používáme limetky, které nejsou v kvalitě bio, obsahují ostřik, který se nutné nejprve odstranit. To uděláme tak, že limetku omyjeme v teplé vodě, poté vydrhneme kartáčkem a na závěr opláchneme a osušíme. Teprve poté limetku krájíme do koktejlu.

Původ a historie koktejlu Ti Punch

Ti‘ Punch je národní koktejl Martiniku a místní odpověď například na brazilský národní koktejl Caipirinha, který má téměř identické složení, ovšem Cachaca je zde nahrazena karibským rhumem agricole.

Výslovnost podléhá dialektu Karibiku a vyslovuje se „tee paunch“, kde „ti“ je kreolská varianta francouzského petit. Tradičně obsahuje velkou dávku rhum agricole z Martiniku s limetkovou šťávou. Jako sladidlo se používá třtinový cukr, nebo třtinový sirup (karibské sladidlo vyrobené redukcí ze surové šťávy z cukrové třtiny).

Ti Punch je míchaný nápoj na bázi rumu, který je zvláště populární na Martiniku, Guadeloupe, Haiti, ve Francouzské Guyaně a jiných francouzsky mluvících karibských zemích. Je velice podobný kubánskému Daiquiri.

Závěr

Nápoj se obvykle připravuje z rumu agricole (francouzsky Rhum Agricole), limetky a sirupu z cukrové třtiny. Obvykle se podává před jídlem jako aperitiv, ale hodí se i takovému tomu lenivému karibskému celodennímu popíjení.