Světové koktejly – Yellow Bird

Yellow Bird, tedy žlutý pták je karibský rumový koktejl, který se skládá z bílého rumu, triple secu, sladkého italského bylinného likéru Galliano a čerstvé limetkové šťávy. Je to trochu divoká kombinace a koktejl má také velmi sytou barvu, což je pro tropické koktejly typické – v tomto případě žlutou, jak již název napovídá.

Koktejl Yellow Bird patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly New era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Yellow Bird

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, všechny suroviny se protřepou s několika kostkami ledu a scedí do sklenice. V tomto případě buď koktejlové na stopce, ale ještě lépe ikonická Martini glass.

Recept na přípravu koktejlu Yellow Bird

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bílý rum (0,3 dl)
    • Galliano (0,15 dl) sladký italský bylinný likér podobný Becherovce
    • Triple Sec (0,15 dl), případně jiný pomerančový bitter
    • Čerstvě vymačkanou limetkovou šťávu (0,15 dl)
    • Kostky ledu
  2. Koktejlovou sklenku naplníme ledem a necháme chladit – nejlépe Martini glass
  3. Do šejkru dáme několik kostek ledu a odměříme všechny tekuté suroviny
  4. Důkladně protřepeme
  5. Obsah šejkru scedíme přes strainer do sklenice ze které předtím odstraníme led
  6. Koktejl není nutné zdobit, pokud přesto chcete, je vhodné použít snítek kůry citrusu, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje.
  7. Drink je hotov

Video je ke shlédnutí je níže.

O koktejlu Yellow Bird

Koktejl Yellow Bird je živý a chutný nápoj z Karibiku. Jasně barevný koktejl s tóny vanilky a lékořice.

Pro karibské nápoje je typická křiklavá barva a tropická chuť Yellow Bird má také mnoho alternativ. Dva různé druhy rumu, různé druhy ovocných šťáv a právě dostatek Galliana dělají z tohoto nápoje zcela jedinečnou chuť.

Stejně jako většina ostatních karibských koktejlů obsahuje Yellow Bird rum. Kromě Rumu, Triple Sec a limetkové šťávy je ale charakteristická chuť a vzhled zodpovědná i další složka – Galliano. 

Galliano, jak jste možná uhodli ze zvuku tohoto slova, je italská ingredience. Je to sladký bylinný likér s velmi komplexním chuťovým profilem. Dominantně ucítíte tóny vanilky a anýzu.

Galliano však není jen základní složkou chuti Yellow Bird, ale je také zodpovědný za jasně žlutou barvu, která dala nápoji jeho jméno. 

A pro zdůraznění tropického tématu je koktejl někdy ozdoben banánem vyřezaným tak, aby napodoboval tvar ptáka.

Historie koktejlu Yellow Bird

Pokus o rekonstrukci historie Yellow Bird se zdá být nemožný. K dispozici je velmi málo dokumentace a části, které jsou v záznamech, neposkytují žádný základ pro další výzkum. 

Ale existuje mnoho dohadů. Ale vše, co jsme našli, je součástí následujícího příběhu.

A tento příběh začíná na Haiti, protože kořeny koktejlu jsou úzce spjaty s haitskou kulturou. Ačkoli neexistuje žádný přímý náznak, že nápoj byl vynalezen na Haiti, je docela pravděpodobné, že to byl rodiště tohoto žlutého ptáka. 

Hlavním důvodem této domněnky je, že název nápoje s největší pravděpodobností pochází z lyrické básně z roku 1883 jménem Choucoune.

Choucoune je balada o muži a jeho lásce k haitské ženě. Nakonec se tato báseň vyvinula v píseň, která se na Haiti stala velmi oblíbenou. 

O více než 60 let později, v roce 1957, byl Choucune přepsán do angličtiny. Název anglické verze je „Yellow Bird“.

První písemná dokumentace koktejlu „Yellow Bird“ je ve skutečnosti z Jamajky. Na karibském ostrově v Half Moon Resort v Rose Hall byl nápoj podáván jako směs rumu, kávového likéru, banánového krému a čerstvého pomerančového džusu. 

A brzy si píseň i koktejl Yellow Bird získaly místní popularitu. Koktejl v Half Moon Resort, píseň hlavně na Havaji, kde se neustále opakovala v některých barech.

V jednom z těchto barů se také podával koktejl Yellow Bird s použitím Galliana v receptu.

Nakonec to bylo Galliano, kdo urychlil oblibu nápoje. Vícestránková reklama Galliana v  Palm Beach Post  propagovala koktejl Yellow Bird jako nápoj s kořeny na Haiti. 

Reklama samozřejmě také obsahovala recept na koktejl, který požadoval Galliano, bílý rum,  Triple Sec a limetkovou šťávu. 

Reklama měla obrovský úspěch. Proto se recept propagovaný v reklamě stal standardním způsobem výroby tohoto koktejlu. I verze IBA silně spoléhá na tento recept od marketingového týmu Galliano.

Závěr

Koktejl má také mnoho variací.

IBA verze nápoje Yellow Bird není jediným způsobem, jak jej vyrobit. Pokud se chystáte do slušného Tiki baru, často dostanete tropičtější verzi z různých šťáv a dvou druhů rumu.