Svařené pivo – Pivní svařák

Svařené pivo, zvané též pivní svařák je teplý alkoholický nápoj vyráběný typicky ze silného piva a dalších aromatických přísad, tedy zejména koření a ovoce. Nápoj se často doslazuje a podává horký s plátkem citrusu.

Svařené pivo se pomalu prosazuje i u nás jako zimní nápoj na zahřátí a prodává se občas na vánočních trzích, nebo na horách společně s dalšími horkými alkoholickými koktejly, které jsou u nás populárnější a mají větší tradici. Jedná se zejména o svařené víno a punč.

Svařené pivo je také oblíbený nápoj zejména na zahraničních horách – rakouské a německé Alpy. postupně se prosazuje i v některých větších českých horských střediscích. Jeho domácí příprava je relativně rychlá a snadná.

Původ

Svařené pivo, tedy pivní svařák je oblíbený především na jihu Polska, ale dá se sehnat po celém Polsku. Hojně rozšířený je také v Německu, Rakousku a zejména v Anglii, kde se svařenému pivu říká „winter warmer“.

Suroviny

V tomto receptu je nejdůležitější použít to správné pivo. Klasická desítka nebo jedenáctka v tomto případě stačit nebude. S ležákem dvanáctkou by už svařené pivo vařit šlo, ale nebude to ono, pokud si s tím už dáváme tu práci je lepší volit něco jiného. Pivo by to mělo být hutné a silné, ideálně nějaký pivní speciál.

Nemusí se jednat o nějaké drahé craft pivo, na značce v tomto případě vlastně vůbec nezáleží. Přidáním všech ingrediencí a tepelnou úpravou se chuť natolik změní a jemné chuťové tóny zdrojového piva budou natolik potlačeny, že bychom stejně rozdíl nepoznali. Nejlevnější možností jak takové pivo koupit je pivní speciál – vlastní značka nějakého řetězce. Takové pivo bývá označeno jako Strong, popřípadě Extra strong. Další varianta je použít pivo typu Porter, nebo Stout.

Klasický recept

Receptů na svařené pivo existuje nepřeberně variant. Receptury lze upravovat a jednotlivé suroviny vynechávat a přidávat podle chuti.

Připravíme si základní suroviny – na 4 porce

  • 2l piva
  • ovoce – nejlépe jablka, hrušky a citrusy
  • 4 kousky skořice (dle chuti)
  • 10 kusů hřebíčku (opět dle chuti)
  • 4 kousky badyánu
  • 4 kousky kardamonu
  • zázvor
  • cca 6 polévkových lžic medu – lze nahradit řepným, popřípadě třtinovým cukrem

Alternativně lze doplnit o další suroviny, např.

  • kolečka nakrájených citrusů
  • rozinky
  • vanilkový lusk

Pokud jsou citrusy chemicky ošetřeny, je nutné je vydrhnout pod horkou vodou.

Pracovní postup

1. Do hrnce dáme 3 dl piva, přidáme všechno koření – badyán, hřebíček, celou skořici, kardamon, přidáme strouhaný zázvor, najemno nakrájené ovoce (jablka hrušky) a kolečka citrusů.

2, Vše přivedeme k varu – je důležité, aby se koření vařilo – když se nevaří, nepustí silice, tedy kýženou aromatickou chuť (na internetu najdete spoustu receptů na svařené pivo, kde koření vůbec neprojde varem, to je však úplně špatně, protože z něj nedostaneme to nejlepší).

2. Mezitím oloupeme kůru z jednoho citronu, případně pomeranče a přidáme je do hrnce také. Směs se musí vařit nejméně 5 minut, dokud nenabyde hustší kašovité konzistence.

3. Pak přichází fáze, kdy se k rozvaru v hrnci přilije i zbytek piva (tedy 1,7 litru) a lehce promíchá. Směs se pivem ochladí, hrnec přiklopíme a necháme obsah trochu prohřát.

4. Když je svařené pivo už prohřáté, osladíme ho nejlépe medem, případně cukrem. Vše se v nápoji rozpustí. Ještě chvíli zahříváme, aby se chutě spojily. Pokud máme teploměr, je vhodné udržovat teplotu do cca 80 stupňů, protože nad touto teplotou už se začíná odpařovat etanol. Směs se v žádném případě nesmí začít vařit, protože by veškerý alkohol vyprchal.

Svařené pivo je hotové. Konzumujeme horké, ihned po přípravě nejlépe ze skleněných silnostěnných půllitrů.

Zdobíme kolečkem citrusu