Světové koktejly – Hanky Panky

Koktejl Hanky Panky patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Hanky Panky je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a netradiční chuťovou kombinaci. Sílu dodává koktejlu gin, sladkost červený vermut a hořkost fernet. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.

Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.

Koktejl Hanky Panky patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Hanky Panky

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v barmanské míchací sklenici, suroviny se dávkují na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.

Recept na přípravu koktejlu Hanky Panky

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • London dry gin (0,45 dl) – dle originální receptury
    • Sladký červený vermut (0,45 dl)
    • Fernet Branca (0,075 dl) – italský fernet lze nahradit i jiným fernetem
    • Kostky ledu
    • Svitek citrusové kůry na zdobení, dle originální receptury pomeranč
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do míchací sklenice dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny ingredience
  4. Promícháme barmanskou lžičkou
  5. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  6. Zdobí se svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly éterické esenciální oleje
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Hanky Panky

Název a původ koktejlu Hanky Panky

Hanky Panky byl duchovním dítětem Ady Colemanové (známé jako „Coley“), která začala jako barmanka v hotelu Savoy v roce 1903. Jejím dobrodincem byl Rupert D’Oyly Carte, člen rodiny, která jako první produkovala opery Gilberta a Sullivana. v Londýně a která postavila hotel Savoy . Když se Rupert stal předsedou Savoy, Ada dostala místo v hotelovém American baru, kde se nakonec stala hlavní barmankou a připravovala koktejly pro takové jako Mark Twain , princ z Walesu, princ Wilhelm ze Švédska a sir Charles Hawtrey . .

Colemanová vytvořila Hanky Panky pro Hawtrey. Byl to viktoriánský a edwardovský herec, který byl mentorem Noëla Cowarda . Colemanová vyprávěla příběh o vytvoření Hanky Panky anglickým novinám The People v roce 1925:

Zesnulý Charles Hawtrey… byl jedním z nejlepších posuzovatelů koktejlů, které jsem znal. Před několika lety, když byl přepracovaný, vešel do baru a řekl: „Coley, jsem unavený. Dej mi něco s trochou úderu.“ Právě kvůli němu jsem strávil hodiny experimentováním, dokud jsem nevynalezl nový koktejl. Když přišel příště, řekl jsem mu, že pro něj mám nový drink. Usrkl, vypil sklenici a řekl: „U Jove! A od té doby se tomu říká Hanky-Panky.

Hanky Panky je variací na sladké Martini, protože vyžaduje gin a sladký vermut , ale Coleyho tajnou přísadou byl fernet Branca, hořký italský digestiv. Přidáním pár kapek tohoto bylinného elixíru z něj udělala zcela nový nápoj.