Světové koktejly – Angel Face

Koktejl Angel face, tedy v překladu „andělská tvář“ doslova mate svým názvem, protož obsahuje jen samý silný alkohol. Angel face patří k opravdu starým klasickým koktejlům, který už lehce upadl v zapomnění. Angel face je koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a netradiční chuťovou kombinaci. Sílu dodává koktejlu gin, meruňkové brandy a calvados – vše ve stejném poměru. Chuťový profil tedy vypadá už podle receptury velmi zajímavě. Koktejl patří také k těm silnějším, tedy s vyšším obsahem alkoholu, protože neobsahuje vůbec žádnou nealkoholickou složku.

Přestože má koktejl dobu své největší slávy již za sebou, může být vítaným zpestřením koktejlových večírků a ani se nemusí nutně jednat o večírky, koktejl je určen k celodennímu podávání a takovému tomu lehkému celodennímu popíjení.

Koktejl Angel face patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly The unforgettables (tradiční klasika).

Náročnost přípravy koktejlu Angel Face

Příprava patří k těm jednodušším, koktejl se připravuje v šejkru, suroviny se dávkují ve stejném poměru na kostky ledu a vše se pak scedí do nachlazené koktejlové sklenice přes strainer. Vše probíhá velmi rychle. Pro koktejl je určena tradiční koktejlová sklenice.

Recept na přípravu koktejlu Angel Face

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,30 dl)
    • Meruňkovou brandy (0,30 dl)
    • Calvados (0,30 dl) – francouzská jablečná brandy
    • Kostky ledu
    • Plátky jablka napíchnuté na koktejlové jehle na zdobení, ale není nutné, originální receptura jej neobsahuje
  2. Do klasické koktejlové sklenice vložíme kostky ledu a necháme jí chladit
  3. Do šejkru dáme kostky ledu a přidáme postupně všechny tekuté ingredience
  4. Krátce a intenzivně protřepeme
  5. Scedíme přes strainer (bez ledu) do koktejlové sklenice, ze které předtím odstraníme led
  6. Zdobíme jablkem (není nutné)
  7. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Angel face

Název a původ koktejlu Angel Face

Přestože původ koktejlu Angel face není přesně znám, hlavní hypotézy předpokládají, že se zrodil ve dvacátých letech dvacátého století ve Francii: tato teze by prokázala přítomnost calvadosu, destilátu běžně používaného ve Francii a zejména v tom, že období, kdy epidemie révokazu na evropských vinicích omezila výrobu vinné brandy. 

Na tomto základě je jednou z nejčastějších hypotéz, že koktejl vytvořil Harry MacElhone, zakladatel Harry’s New York Bar v Paříži 19. července 1919 na počest oslav vítězství první světové války. První spolehlivý důkaz však pochází z roku 1930, kdy Harry Craddock zahrnul Angel face mezi recepty své knihy „Savoy cocktail book“. 

Některé zdroje naznačují, že jméno pochází z názvu amerického gangstera aktivního během prohibice.