Holandská káva – Horká s ginem

Holandská káva je u nás nepříliš rozšířený horký nápoj, který se skládá z horké kávy, šlehané smetany, cukru a ginu. Je to další variace kávy s alkoholem, tedy nápoj který nejen zahřeje, ale také povzbudí. Na závěr je káva ozdobena a ochucena mletou skořicí.

Náročnost přípravy

Podle originální receptury má být Holandská káva připravena v džezvě, kde se svaří společně s cukrem. pokud tedy máme džezvu, máme vyhráno, pokud ne, lze připravit filtrovanou kávu a poté jí svařit s cukrem. Jedná se o zážitkovou dezertní kávu, kam nepatří espresso. Do nápoje pak patří pravá smetana, nikoliv rostlinná náhražka ve spreji.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience – receptura na dvě porce
    • Mletou kávu (28 g)
    • Gin (1,0 dl)
    • Cukr – 4 lžičky
    • Vodu – 4 dl
    • Šlehanou smetanu 30%
    • Mletou skořici na posypání (dle chuťových preferenci)
  2. Do džezvy vložíme kávu, vodu a cukr
  3. Vše svaříme a necháme 2x vzkypět, výsledkem by měla být silná sladká káva
  4. Kávu na cca 2 minuty odstavíme
  5. Do sklenic (silnostěnné s ouškem) rozdělíme gin
  6. Ušleháme smetanu tak, aby byla dostatečně tuhá
  7. Horkou kávou zalijeme gin a hned přidáme kopec smetany, aby se alkohol nestihl začít odpařovat
  8. Posypeme volitelně mletou skořicí
  9. Drink je hotov

Závěr

Tento nápoj není u nás příliš rozšířen. Je však zajímavou alternativou například k Irské kávě. Ovšem chuťově velmi výrazný gin s tóny jalovce může působit v kombinaci s kávou nezvykle a Holandská káva tak nebude chutnat každému.

Gin se používá v kombinaci s kávou a tonikem jako studený koktejl, tento koktejl však nemá s touto recepturou na horkou Holandskou kávu nic společného. Jedná se o odlišné nápoje.

Jak už bylo řečeno výše, jedná se dezertní zážitkovou kávu, která bude vyhledávána zejména milovníky ginu.

Tato káva je variací na kávy s různými druhy alkoholických nápojů, např. české kafe s rumem.

Vyzkoušejte sami, například na horách, třeba si jí zamilujete.

Holandská káva