Tropický koktejl Acapulco

Acapulco je koktejl, který vzdává hold této slavné mexické plážové destinaci, po níž je pojmenován. Jedná se starý koktejl, který si však v průběhu času prošel svým vývojem. My vám přinášíme jeho originální verzi a doplňujeme i moderní úpravy. Ačkoli se jedná o mexický koktejl, tak tento koktejl má základní bázi rum, který bývá v modernějších variantách doplněn také tequilou.

Originální recept na koktejl Acapulco, který zde poskytujeme, se skutečně tradičně připravuje z bílého rumu, triple sec, limetkové šťávy, vaječného bílku, cukru a snítky čerstvé máty.

Tento originální koktejl je také známý pod svým plným jménem – Acapulco de Juárez.

Recept na přípravu koktejlu Acapluco

Toto je původní, dalo by se říci originální puristická receptura koktejlu Acapulco, moderní úpravy najdete níže. Tento koktejl patří do whiskovky, tedy old-fashioned glass.

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Bílý rum (0,50 dl)
    • Pomerančový likér (0,15 dl) – např. triple sec, bílé Curacao, nebo Cointreau
    • Čerstvou limetkovou šťávu (0,30 dl)
    • Vaječný bílek z jednoho vejce
    • Krystalový cukr – čajová lžička
    • Kostky ledu
    • Ledovou tříšť
    • Svitek kůry citrusu a snítek máty na zdobení
    • Slámku
  2. Do šejkru dáme kostky ledu a postupně přidáme rum, pomerančový likér, limetkovou šťávu, vaječný bílek a cukr.
  3. Obsah šejkru důkladně protřepeme, je potřeba delší čas, aby se z bílku vytvořila bohatá a hustá pěna,
  4. Sklenici na whisky naplníme až po okraj ledovou tříští.
  5. Obsah šejkru přes strainer scedíme do sklenice na ledovou tříšť.
  6. Zdobíme svitkem citrusové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, abychom ho ovoněli, přidáme snítek máty.
  7. Vložíme slámku.
  8. Koktejl je hotov.

Postup přípravy koktejlu můžete shlédnout ve videu níže.

Historie koktejlu Acapulco

Přesný původ koktejlu Acapulco není úplně známý.

Předpoklad je, že vznikl někdy v polovině 20. století v Mexiku. Koktejl je pojmenován po známém plážovém mexickém letovisku – Acapulco, které se nachází na mexickém pobřeží Tichého oceánu.

O vzniku koktejlu existuje hned několik teorií:

  • První z nich uvádí, že ho vymyslel barman z hotelu v Acapulcu, který hledal nový a osvěžující nápoj, kterým by uspokojil turisty.
  • Druhou teorií je, že ho vytvořila skupina amerických surfařů, kteří byli na návštěvě Acapulca v 60. letech a chtěli koktejl, který by se dobře hodil k tropickému klimatu a plážové atmosféře města.
  • Třetí teorie uvádí, že ho vynalezl kalifornský barman Victor Bergeron.

Ať už to bylo jakkoliv, bez ohledu na jeho přesný původ se koktejl Acapulco stal oblíbeným nápojem, který je často spojován s tropickou dovolenou a plážovými večírky.

Originální recept na koktejl Acapulco, který zde poskytujeme, se skutečně tradičně připravuje z bílého rumu, triple sec, limetkové šťávy, vaječného bílku, cukru a snítky čerstvé máty.

Tento recept byl ale postupem času stále více upravován, někteří lidé měli tendenci nahrazovat rum tequilou, pravděpodobně proto, že je to typický nápoj Mexika a nahrazením rumu tequilou by koktejl více odpovídal svému názvu. Ve výsledku ale moderní verze koktejlu obsahuje jak rum, tak i tequilu, tedy oba destiláty současně.

Konzumenti se také mnohdy obešli bez vaječného bílku, který sice koktejlu dodává bohatou a hustou pěnu, ale mnoho lidí prostě má s konzumací syrového vaječného bílku problém.

Moderní verze koktejlu Acapulco

Moderní verze koktejlu Acapulco je tak kombinace tequily, rumu, ananasové a grepové šťávy.

To vše mu dodává sladce pikantní osvěžující a nasládlou chuť.  Stejně jako u dalších oblíbených barmanských koktejlů v průběhu let vzniklo také mnoho variací koktejlu Acapulco. Proto občas najdete kompletně upravené Acapulco skládající se z tequily a ovocné šťávy, tedy úplně bez rumu.

Nicméně moderní verze koktejlu se ustálila na následujícím složení:

  • 3cl – bílý rum
  • 3cl – tequila
  • 6cl – čerstvá grapefruitová šťáva
  • 6cl – ananasový džus
  • 1ks – plátek ananasu na zdobení
  • 1ks – snítka máty na zdobení

Tento recept již není nutné sladit, protože ovocná šťáva je již dost sladká sama o sobě.

Můžete tak ochutnat obě varianty tohoto koktejlu a na vlastní chuť porovnat rozdíly mezi originální puristickou variantu s vaječným bílkem a moderní upravenou recepturou s ananasovým džusem, grapefruitem a tequilou.