Francouzská káva

Francouzská káva je další z výborných dezertních kávových koktejlů. Jednou z hlavních složek této kávy je samozřejmě francouzská specialita – koňak, chuť je zjemněna likérem Grand Marnier a vše je přikryto kopcem šlehačky s posypem strouhané čokololády.

Náročnost přípravy

Příprava má svůj daný postup, který je docela jednoduchý, káva se připravuje z překapávané kávy, nikoliv espressa. Lze použít například french press. Pro šlehanou smetanu pak platí, že jí nelze nahrazovat ničím jiným, zejména ne rostlinnými náhražkami ve spreji.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Překapávanou kávu (1,5 dl)
    • Koňak (0,3 dl)
    • Grand Marnier likér (0,3 dl) – pomerančový likér s koňakem
    • Šlehanou smetanu (30%)
    • Strouhanou hořkou čokoládu na zdobení
  2. Sklenici na kávu (silnostěnná na stopce s ouškem) nahřejeme horkou vodou
  3. Na dno sklenice nalejeme koňak a likér Grand Marnier
  4. Vše zalijeme horkou překapávanou kávou
  5. Ihned přiklopíme kopečkem smetany, aby se alkohol nestihl začít odpařovat
  6. Posypeme strouhanou čokoládou
  7. Drink je hotov

Závěr

Recept, který se skládá ze tří přísad. Francouzská káva je dezertním nápojem pro chladná odpoledne. Je horká, aromatická a lahodná. Voní, hřeje a příjemně chutná, takže si ji hned zamilujete.

Receptura tohoto kávového koktejlu je velmi volná a tak lze volit podle vlastní chuti a z toho, co máte zrovna k dispozici. Do francouzské kávy však patří pouze francouzské destiláty a likéry. Je jich ale tolik, že určitě bude z čeho vybírat.