Cafe Brasileiro – S Cachacou

Cafe Brasileiro je brazilská variace na horké kávové koktejly jako je například irská káva, a jak už asi předpokládáte, obsahuje zejména originální brazilské produkty. Tedy brazilskou filtrovanou kávu a brazilský národní destilát – cachacu. Nechybí ani sladká složka ve formě cukrového sirupu, čokoládového likéru a šlehané smetany s vanilkou. Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy a ostatních ingrediencí je zajímavá chuťová kombinace.

Náročnost přípravy

Příprava je trochu náročnější na množství ingrediencí, ale jedná se o zážitkovou dezertní kávu, kterou si asi nebudeme připravovat denně a pracovní postup je běžný jako u jiných druhů kávy. Do nápoje pak patří pravá smetana, nikoliv rostlinná náhražka ve spreji. Rovněž tak by se mělo jednat o filtrovanou, nebo překapávanou kávu, nikoliv espresso.

Recept na přípravu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Filtrovanou kávu (cca 1,5 dl), např. použijeme french press, nebo papírový filtr
    • Brazilský destilát Cachacu (0,5 dl)
    • Čokoládový likér z tmavé čokolády (0,2 dl), např. čokoládové Baileys, nebo Bicerin
    • Cukrový sirup (0,2 dl) dle chuti, lze nahradit běžným nebo třtinovým cukrem, případně vynechat
    • Šlehanou smetanu 30%
    • Vanilkový lusk
  2. Sklenici silnostěnnou o objemu cca 230-250 ml) nahřejeme horkou vodou
  3. Nalejeme do sklenice cachacu a čokoládový likér
  4. Přidáme cukrový sirup (volitelně)
  5. Zalijeme horkou filtrovanou kávou a vše zamícháme
  6. Rozřízneme vanilkový lusk a několik zrníček vanilky smícháme se smetanou, kterou vyšleháme
  7. Do kávy položíme na hladinu kopec smetany
  8. Drink je hotov

Historie

Jak už bylo řečeno výše, jedná se dezertní zážitkovou kávu, která je lehce složitější na dostupnost suroviny.

Má různé lokální varianty, vždy však obsahuje brazilskou kávu a brazilský národní destilát Cachacu, který se vyrábí z cukrové třtiny a je velmi podobný karibským rumům.

Cafe brasileiro je tak s trochou nadsázky brazilská variace na naše české kafe s rumem.

Závěr

Brazílie patří k největším světovým pěstitelům kávy, má svojí dlouhou historii a brazilská káva je ve světě baristů pojem.

Cafe brasileiro v našich kavárnách až na výjimky neseženete, je to u nás okrajový produkt, už jen proto, že brazilský destilát cachaca u nás není příliš rozšířen a seženete ho pouze ve specializovaných prodejnách. O to více si jí však můžete vychutnat na svých cestách po Brazílii a budete překvapeni jak se její podoba a chuť může měnit a být rozdílná nejen mezi jednotlivými státy v Brazílii, ale i jednotlivými kavárnami v jednom městě. Má doslova desítky a desítky podob a variant a něco jiného vám připraví v turistických oblastech a brazilském venkově.

Proto i tento recept je velmi volný a můžete ho snadno přizpůsobit svých chuťovým preferencím.

Cafe Brasileiro