Cafe Brasileiro – s Cachacou

Cafe Brasileiro je brazilská variace na horké kávové koktejly jako je například irská káva.

A jak už asi předpokládáte, obsahuje zejména originální brazilské produkty. Tedy brazilskou filtrovanou kávu a brazilský národní destilát – cachacu. Nechybí ani sladká složka ve formě cukrového sirupu, čokoládového likéru a šlehané smetany s vanilkou.

Lahodné spojení kvalitní filtrované kávy a ostatních ingrediencí je zajímavá chuťová kombinace.

Náročnost přípravy koktejlu Cafe Brasileiro

Příprava je trochu náročnější na množství ingrediencí, ale jedná se o zážitkovou dezertní kávu, kterou si asi nebudeme připravovat denně a pracovní postup je běžný jako u jiných druhů kávy.

Do nápoje pak patří pouze pravá smetana, nikoliv rostlinná náhražka ve spreji. Rovněž tak by se mělo jednat o filtrovanou, nebo překapávanou kávu, nikoliv espresso.

Recept na přípravu Cafe Brasileiro

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Filtrovanou kávu (cca 1,5 dl), např. použijeme french press, nebo papírový filtr
    • Brazilský destilát Cachacu (0,5 dl)
    • Čokoládový likér z tmavé čokolády (0,2 dl), např. čokoládové Baileys, nebo Bicerin
    • Cukrový sirup (0,2 dl) dle chuti, lze nahradit běžným nebo třtinovým cukrem, případně vynechat
    • Šlehanou smetanu 30%
    • Vanilkový lusk
  2. Sklenici silnostěnnou o objemu cca 230-250 ml) nahřejeme horkou vodou
  3. Nalejeme do sklenice cachacu a čokoládový likér
  4. Přidáme cukrový sirup (volitelně)
  5. Zalijeme horkou filtrovanou kávou a vše zamícháme
  6. Rozřízneme vanilkový lusk a několik zrníček vanilky smícháme se smetanou, kterou vyšleháme
  7. Do kávy položíme na hladinu kopec smetany
  8. Zdobíme čokoládovým likérem, alternativně lze použít strouhanou čokoládu
  9. Drink je hotov

O Cafe Brasileiro

Jak už bylo řečeno výše, jedná se dezertní zážitkovou kávu, která je lehce složitější na dostupnost suroviny.

Má různé lokální varianty, vždy však obsahuje brazilskou kávu a brazilský národní destilát Cachacu, který se vyrábí z cukrové třtiny a je velmi podobný karibským rumům.

Cafe brasileiro je tak s trochou nadsázky rafinovanější brazilská variace na naše české kafe s rumem.

Závěr

Brazílie patří k největším světovým pěstitelům kávy, má svojí dlouhou historii a brazilská káva je ve světě baristů pojem.

Cafe brasileiro v našich kavárnách až na výjimky neseženete, je to u nás okrajový produkt, už jen proto, že brazilský destilát cachaca u nás není příliš rozšířen a seženete ho pouze ve specializovaných prodejnách.

O to více si jí však můžete vychutnat na svých cestách po Brazílii a budete překvapeni jak se její podoba a chuť může měnit a být rozdílná nejen mezi jednotlivými státy v Brazílii, ale i jednotlivými kavárnami v jednom městě. Má doslova desítky a desítky podob a variant a něco jiného vám připraví v turistických oblastech a brazilském venkově.

Proto i tento recept je velmi volný a můžete ho snadno přizpůsobit svých chuťovým preferencím.

Cachaca