Opilé cukroví 2/2 – Ovocné pralinky a vinné cukroví

Ve druhém díle vám přinášíme několik dalších receptů pro přípravu opilého vánočního cukroví, tedy cukroví s alkoholem. Tentokrát jde o cukroví, které není úplně typické a tradiční. Recepty na toto cukroví je samozřejmě možné si připravit, třeba jako dezert kdykoliv, nejen o vánocích.

Ovocné pralinky ze sušeného ovoce a likéru

Tohle je opravdová a netradiční specialita, která vás příjemně zaměstná a provoní vám domov.

Potřebné suroviny

  • Sušeného ovoce 300g – nejlépe meruňky, švestky, datle, fíky, apod.
  • Perník na strouhání 200 g
  • Likér, například tuzemák cca 200 ml
  • Cukr jakýkoliv cca 100 g – zde záleží na sladkosti a druhu ovoce
  • Hořká čokoláda 200 g – nejlépe na vaření

Postup práce

  1. Sušené ovoce nakrájíme na drobné kousky a poté ho namočíme do likéru, nejlépe na několik hodin.
  2. Nastrouháme si perník a přidáme ho do likéru s ovocem.
  3. Vše důkladně zamícháme
  4. Přidáme cukr, ale lze použít i med nebo třtinový cukr.
  5. Opět promícháme a zkontrolujeme a případně upravíme konzistenci.
  6. Potřebujeme aby těsto nelepilo a šlo z něj tvarovat kuličky.
  7. Z těsta tvarujeme pokud možno stejné kuličky.
  8. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu, ke které můžeme přidat trochu másla, ale není to nutné.
  9. Kuličky nabodneme na špejli a máčíme v rozpuštěné čokoládě.
  10. Necháme zatuhnout a poté uložíme do vhodného obalu, skladujeme v lednici.

Vinné cukroví

Vinné cukroví patří mezi netradiční vánoční dobroty a na svátečním stole většinou zmizí během chvilky. Receptura je přímo geniální – skládá se pouze ze tří ingrediencí, jeho příprava je tedy velmi rychlá a jednoduchá. V troubě se cukroví krásně nafoukne a poté stačí jen obalit, nejčastěji v cukru.

Potřebné suroviny

  • Hladká pšeničná mouka 300 g
  • Máslo 250 g
  • Bílé víno cca 2 dl – dle konzistence těsta
  • Vanilkový cukr na obalení
  • Cukr moučka na obalení

Postup práce

  1. Z hladké mouky, másla a vína vypracujeme těsto.
  2. Těsto nesmí lepit, konzistenci upravujeme přidáním mouky pokud je příliš tekuté, či vína, pokud je příliš husté.
  3. Těsto necháme v chladničce na chvíli odpočinout.
  4. Po vychladnutí jej vyválíme na pomoučeném vále.
  5. Nyní vykrajujeme různé malé tvary dle vlastního výběru, případně kolečka.
  6. Pečeme lehce dozlatova v troubě na 180 °C cca 10 minut.
  7. Ještě horké vinné cukroví opatrně obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Tip na závěr

Vinné cukroví lze připravit i ve slané variantě. V tomto případě pečivo před pečení posypeme vhodným strouhaným sýrem (nejlépe Parmezánem, nebo sýrem Gran Padano), přidáme koření (kmín, pepř, paprika) a osolíme.

Takto připravené vinné cukroví je ve své slané variantě ideální jako občerstvení při konzumaci vína, případně svařeného vína.

Všechny díly