Světové koktejly – French 75

French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské, tedy flétně. Koktejl je velmi lahodný, má skvělý říz a jednotlivé ingredience se vhodně chuťově doplňují.

Náročnost přípravy koktejlu French 75

Je vcelku jednoduchá, jednotlivé suroviny se vyšejkrují a na závěr se doplní šumivé víno.

Recept na přípravu koktejlu French 75

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Šumivé víno / sekt / šampaňské (0,6 dl) – vychlazené
    • Gin (0,3 dl)
    • Cukrový sirup (0,2 dl)
    • Citronovou šťávu (0,15 dl) čerstvě vymačkanou
    • Citronovou kůru na zdobení
    • Kostky ledu
  2. Do šejkru dáme led a na něj nalijeme všechny tekuté suroviny kromě vína
  3. Důkladně vše vyšejkrujeme a přidáme víno, zlehka zamícháme barmanskou lžičkou
  4. Obsah šejkru přelijeme do sklenice přes strainer, tedy bez ledu
  5. Zdobíme svitkem citronové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje
  6. Drink je hotov
Postup přípravy koktejlu French 75

Původ koktejlu French 75

Vznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry Mac Elhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.

Pijáci v 19. a na počátku 20. století byli známí tím, že kombinovali gin a šampaňské, což je dvojice, které se dobře hodí k cukru a citronům. Také je možné, že první French 75 vůbec neobsahoval gin. Koňak a šampaňské byly také dobrými přáteli a některé knihy receptů uvádějí místo ginu právě koňak. Jedno je jisté, díky oběma destilátům vytvoříte vynikající French 75, takže si namíchejte verzi, kterou preferujete.

Dnes je French 75 stálicí v koktejlových barech, ale setkáte se s ním i na brunchi. Šumivý koktejl nabízí větší nakopnutí než Mimosa a dokonale ladí k vejci Benedikt. French 75 – a bez ohledu na to, kterou lihovinu si vyberete jako její základ – je to klasika, do které se zamilujete.

Závěr

Ceremoniální dělo ráže 75 mm dalo tomuto koktejlu jméno.

Ve Francii se tento koktejl připravuje ze šampaňského. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské.