Světové koktejly – French 75

French 75 je koktejl skládající se ze šumivého vína, ginu, citronu a cukru. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské, tedy flétně. Koktejl je velmi lahodný, má skvělý říz a jednotlivé ingredience se vhodně chuťově doplňují.

Náročnost přípravy

Je vcelku jednoduchá, jednotlivé suroviny se vyšejkrují a na závěr se doplní šumivé víno.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Šumivé víno / sekt / šampaňské (0,6 dl) – vychlazené
    • Gin (0,3 dl)
    • Cukrový sirup (0,2 dl)
    • Citronovou šťávu (0,15 dl) čerstvě vymačkanou
    • Citronovou kůru na zdobení
    • Kostky ledu
  2. Do šejkru dáme led a na něj nalijeme všechny tekuté suroviny kromě vína
  3. Důkladně vše vyšejkrujeme a přidáme víno, zlehka zamícháme barmanskou lžičkou
  4. Obsah šejkru přelijeme do sklenice přes stainer, tedy bez ledu
  5. Zdobíme svitkem citronové kůry, kterou nad koktejlem rozlomíme, aby ho ovoněly esenciální oleje
  6. Drink je hotov

Původ

Vvznik se datuje až do 20. let minulého století, když jej v pařížském baru New York Bar namíchal barman Harry Mac Elhone. Jeho název odkazuje na kombinaci, která prý měla takový říz, že se člověk cítil, jako by ho ostřelovali z výkonného francouzského 75 mm polního děla.

Závěr

Ceremoniální dělo ráže 75 mm dalo tomuto koktejlu jméno.

Ve Francii se tento koktejl připravuje ze šampaňského. Tradičně se servíruje ve sklenici určené pro šampaňské.

Postup přípravy koktejlu French 75