Odrůdy révy vinné – T

Réva vinná a zejména její původní volně rostoucí poddruh réva vinná lesní vytvořily v průběhu posledních 3.000 let tisíce odrůd vinné révy. Zejména v dřívějších dobách vznikaly především samovolným křížením, v současné době převládá šlechtění. V tomto přehledu se zaměříme zejména na moštové odrůdy révy vinné, které jsou určeny především pro výrobu moštu a vína, Moštové odrůdy se dále dělí na odrůdy určené pro výrobu bílých vín (jde o bílé a červené odrůdy) a na odrůdy určené k výrobě červených vín (jde o modré odrůdy).

Teran

Teran je stará istrijská červená odrůda, pěstovaná více než 600 let. Jěště před 100 lety to byl hlavní istrijský druh, který byl pěstován na většině místních vinic. Vína z odrůdy Teran jsou bohatá, mírně kyselá, plná s vysokým obsahem kyseliny. Vína Teran jsou velmi chutná a vysoce ceněna znalci jemných vín. Víno je mírně silné s 11-12,5 % objemu alkoholu, je také velmi bohaté na železo. Má tmavě rubínovou barvu s fialovými odlesky a široké spektrum ovocných odstínů a vůní. Teran je velmi aromatický, bohatý na kyselinami, třísloviny a extrakty. Teran je v Chorvatsku oceňován i pro své léčivé vlastnosti.

Tramín červený

Tramín červený patří mezi jednu z nejstarších odrůd vinné révy, používající se na výrobu bílých vín. Původ odrůdy je neznámého původu, pravděpodobně však vznikla křížením odrůdy Vitis silvestris (divokou západoevropskou révou lesní). Tramín se vyznačuje poměrně nízkými výnosy, je odolná vůči mrazům a houbovitým chorobám. Sklizeň odrůdy Tramín se koná obvykle ve dvou termínech (první dekáda září až do poloviny října). Odrůda Tramín má světlou až zlatožlutou barvu a chuť vína je plná, aromatická a vyšší viskozitou s nižším obsahem kyselin a cukru. Ve vůni můžeme nalézt nádech koření, fialek, červeného bezu, med, hrozinky, skořici, karamel či tropické ovoce. Víno Tramín je ideální v kombinaci k předkrmům, paštikám, uzeným rybám či kozím a ovčím sýrům. Sladká vína je možno podávat jako aperitiv nebo k desertům. Doporučená teplota k podávání vína je v rozmezí 8 – 12 °C a je vhodné rovněž i k archivaci.