Barmanské sirupy – Čokoládový

Čokoládový sirup patří mezi barmanské sirupy, které se používají jako součást některých koktejlů, také má své použití jako příchuť do kávy, jak běžné, tak s alkoholem a jejich využití je také při zdobení dezertů a zmrzlinových pohárů.

Sirupy v obchodech

Čokoládový sirup lze zakoupit již jako hotový produkt, barmanský sirup. Cena za litr takového sirupu se pak pohybuje u renomovaných značek kolem 300 Kč.

Zde pozor na neznámé značky a na náhražky, kterých je plný internet a regály některých supermarketů. Mnoho čokoládových sirupů žádnou čokoládu vůbec neobsahuje, pouze kakao a to ještě prakticky ve stopovém množství. Takový výrobek nemá s kvalitním čokoládovým sirupem nic společného.

Čokoládový sirup si lze poměrně snadno vyrobit doma a to za zlomek ceny renomovaných výrobců.

Čokoláda

Nejdůležitější je volba čokolády. Na značce prakticky vůbec nezáleží. Potřebujeme pokud možno hořkou (i hořká čokoláda obsahuje poměrně dost cukru) a pak také sledujeme obsah kakaové sušiny, který by neměl klesnout pod 50%. Vhodné jsou také všechny čokolády na vaření. Mléčné a bílé čokolády příliš vhodné nejsou, protože obsahují více tuku a ten není v sirupu žádoucí, protože snižuje jeho tekutost a zkracuje jeho dobu použitelnosti.

Při výrobě sirupu jde o to dostat do sirupu co nejvíce čokoládové chuti, co nejméně tuku a zároveň zachovat jeho tekutost. U pevné látky jako je čokoláda je docela obtížné trefit správný poměr surovin. Výsledek bude zřejmý až po úplném vychladnutí. Pokud ho budete vařit podruhé, už se vám určitě povede napoprvé.

Výroba sirupu

Čokoládu rozlámeme na kostičky, umístíme do skleněné, nebo nerezové misky a ve vodní lázni rozpouštíme tak aby byla tekutá. Nespěchejte a občas čokoládu promíchejte, aby byla dokonale rozpuštěná. Bez vodní lázně to ani nezkoušejte, čokoláda se hned připálí.

Postupujeme podle návodu na výrobu cukrového sirupu zveřejněném na tomto serveru a v průběhu přípravy přidáme do hrnce tekutou čokoládu. Tu pak za stálého intenzivního míchání povaříme s cukrovým rozvarem. Dá to práci, aby se všechny složky spojily a vytvořily homogenní celek.

Ještě horký sirup stáčíme de lahví.

Domácí bar – Cukrový sirup – ALKOHOL DRINK

Na 1,2 litru vody a 1 kg cukru je potřeba cca 400-500 g čokolády (podle kvality – čím vyšší je v čokoládě obsah kakaové sušiny, tím méně jí potřebujeme, horní hranice, tedy 500 g platí pro 50% obsah kakaové sušiny).

Pokud by se vám povedlo uvařit sirup příliš hustý, lze to napravit opětovným svařením s trochou vody. Poměr cukru zachovejte, sirup by měl být sladký a cukr v něm plní také funkci konzervantu a zaručuje tak jeho dlouhou skladovatelnost a použitelnost.

Sirup lze uchovat při běžné pokojové teplotě minimálně několik měsíců. Není vhodné ho dávat do chladničky.

Takto připravený sirup má intenzivní čokoládové aroma a chuť. A již pár kapek zajistí výraznou čokoládovou chuť.

Čokoládový sirup