Sangría – Letní párty drink

Sladká ovocná chuť aromatické červené sangríe je opojná a láká k tomu, abychom krásné džbány pili s chutí. Naštěstí v ní není mnoho alkoholu, ale nealko také není: kromě ovoce (citrusy, nektarinky, ananas a další) a cukru v ní najdete červené víno (obvykle Rioja) a brandy. Může se doplnit vodou, dá se různě okořenit. Brandy je volitelná a bez ní je sangria skutečně lehké pití, které si můžete dopřát i za bílého dne.

Původ a historie

Sangria (portugalsky) či sangría (španělsky) je osvěžující lehký alkoholický nápoj typický pro Pyrenejský poloostrov.

Název je odvozen od termínu pro krev (španělsky sangre), kvůli sytě červené barvě sangrie. O její historii se mnoho neví, její název pochází z 18. století, ale oblíbenější se stala až ve století dvacátém. Stejně jako mnoho dalších nápojů se liší podle regionů, případně i rodin.

Současná pravidla schválená Evropským parlamentem v lednu 2014 umožňují pod jménem sangria prodávat pouze nápoje vyrobené ve Španělsku nebo Portugalsku. Sangria je také hojně rozšířena v Latinské Americe.

Složení

Vyrábí se obvykle z červeného vína, ovocné drti, sladidla a malého množství brandy, směs se pak nechá v chladu odstát.

Sangría se prodává v lahvích importovaná z Pyrenejského poloostrova. Pokud je vyrobena jinde, nejedná se o sangíi, jak už je uvedeno výše. Její výroba je ale tak jednoduchá, že jí lze kdykoliv připravit i doma například na zahradní párty.

Někdy se místo červeného vína používá víno bílé, takový nápoj se pak nazývá sangría blanca.

Způsob konzumace

Pije se chlazená a často v ní najdete kousky pomerančů či jiného ovoce kvůli chuti i vzhledu. Musí se nechat odstát, nejlépe přes noc, ale i kratší doba je lepší, než okamžitá konzumace. Je to tedy vlastně punč, ale studený.

Receptura

  • láhev červeného vína (mladé sladké víno je nejlepší volbou) – např. Rioja
  • 0,5 dl brandy (lze nahradit i rumem, nebo úplně vynechat)
  • ovoce – dle chuti a dostupnosti. Může to být například:
    • citron
    • pomeranč
    • nektarinka
    • třešně
    • višně
    • broskev
    • jablko
  • cukrový sirup – lze vynechat popřípadě nahradit ovocným džusem, nebo šťávou, případně medem
  • skořici – zvýrazní chuť ovoce, opět lze vynechat
  • sodovka – naředí nápoj a ten je pak slabší, lehčí a jemně perlivý, opět lze vynechat
  • led

Všechny suroviny kromě sodovky a ledu dáme nejlépe do skleněného džbánku a necháme ideálně přes noc v chladu propojit chutě. Před konzumací doplníme sodovku a led a nezapomeneme lehce promíchat.

Sangía