Likérový sorbet

Sorbet je dezert, který vás dokonale osvěží, zejména v horkých letních dnech a je velmi chutný a jednoduchý na přípravu. Ze speciálního vybavení potřebujete pouze kvalitní mixér s tvrzenými noži.

Na rozdíl od zmrzliny, která je mnohem náročnější na přípravu, je sorbet až geniálně jednoduchý a nenáročný na suroviny. nepotřebujete žádné vejce, kávu, čokoládu, vanilku, ani smetanu nebo mléko. Sorbet také mívá mnohem pikantnější a štiplavější chuť než zmrzlina.

O sorbetu

Sorbet je dezert, který se vyrábí smícháním ledu s cukrem nebo medem a rozdrceným ovocem (citron, limeta, ananas, jahoda, malina, ostružina apod.), může být dochucen vínem, likérem, nebo destilátem. Podává se v misce nebo poháru a jí se lžičkou. Podíl ovocné složky by měl činit minimálně 25 procent.

Směs ledu nebo sněhu s ovocem byla známá už ve starověku, jejím vyznavačem byl například císař Nero. Název sorbet vychází z arabského slova šarba (شربة), označujícího osvěžující nápoj. Arabové v době nadvlády nad Sicílií vyráběli tuto lahůdku smícháním sněhu z Etny se šťávou místních citronů.

Sorbet se připravuje v řadě lokálních variant, jako je severoafrický agraz, japonské kakigóri, filipínské halo–halo nebo italská granita, pojmenovaná podle své hrubě zrnité struktury. Sorbetu se podobá ledová tříšť, která je tekutá a pije se brčkem, nebo šerbet, který obsahuje navíc mléko a tím se blíží zmrzlině.

Sorbet obsahuje pouze:

  • Ovoce
  • Sladidlo
  • Led
  • Likér

Vhodné ovoce do sorbetu

Potřebujete kvalitní vyzrálé ovoce, které je potřeba zbavit všech zrníček, jadérek a semen. Ideální je použít do sorbetu pouze jeden druh ovoce s výraznou chutí. Čím vyšší je podíl ovoce, tím je sorbet kvalitnější. Pro zvýraznění chuti ovoce je vhodné doplnit ještě citrus.

  • Meloun – je přímo ideální, zbavte jej semen a nakrájejte na kostky
  • Višeň – výborná volba, stačí vypeckovat a zbavit stopek
  • Jahody – odstraňte stopky a velké plody rozpulte
  • Limeta, citrón, pomeranč – oloupejte kůru včetně bílé dužiny, rozkrájejte na kolečka a odstraňte pecky
  • Borůvky
  • Maliny
  • Ostružiny – zde je potřeba vylisovat pouze šťávu, tedy zbavit se zrníček
  • Meruňky – stačí vypeckovat a rozpůlit
  • Banány – stačí oloupat a nakrájet na kolečka
  • Ananas – je potřeba oloupat a odstranit zdřevnatělé části a poté nakrájet na kostky

Sladidlo do sorbetu

Sladidlo je v sorbetu důležité i když použijete kvalitní vyzrálé a sladké ovoce.

Sorbet se podává podchlazený a už jen nízká teplota má výrazný vliv na rozpoznání sladké chuti. Pokud byste sladidlo nepřidali, chutnal by sorbet výrazně kysele, což každému nemusí vyhovovat.

Sladidlo je také důležité z hlediska struktury samotného sorbetu a dodává mu krémovost. Pomáhá v něm eliminovat zmrzlé krystalky vody, které tam nechcete.

Samotný cukr také není příliš vhodný, protože se ve zmrzlém sorbetu velmi špatně rozpouští.

Vhodné sladidlo je především:

Led do sorbetu

Správný sorbet by neměl být ani příliš tuhý, ani příliš tekutý. Měl by mít konzistenci asi jako zmrzlina, aby se neroztékal, dal se tvarovat a konzumovat běžnou lžičkou.

A právě konzistenci sorbetu můžeme velmi snadno regulovat ledem, tedy jeho přidáním, či úplným vynecháním. V praxi se snažte používat ledu co nejméně, protože sorbet s ledem bude mít vždy méně intenzivní a výraznou chuť, než sorbet bez ledu. Led ho naředí.

Nejlepší volbou je nechat ovoce zmrazit a led pak použít pouze tehdy, pokud je to nezbytně nutné.

Alkohol do sorbetu

Vhodným alkoholem pro výrobu sorbetu jsou především sladké likéry s výraznou chutí. Ale lze použít i destiláty a také víno. Záleží především na vaší oblíbené chuti, jakou kombinaci zvolíte. Výborná kombinace jsou třeba višně a griotka, nebo kyselý citrus a limoncello.

Sorbet lze samozřejmě připravit i zcela bez alkoholu.

Pár vhodných příkladů:

  • Francouzský pomerančový likér Cointreau (nebo Grand Marnier) 0,5 dl
  • Tuzemák 0,5 dl
  • Italský citrónový likér limoncello 0,5 dl
  • Griotka 0,5 dl
  • Triple sec 0,5 dl
  • Ad.

Některé koktejly se jako sorbet už přímo připravují:

Jak postupovat při výrobě sorbetu

  1. Očištěné, nakrájené a vypeckované ovoce nechte zmrznout, ideálně na tácku tak, aby to nebyla jedna zmrzlá hrouda, ale samostatné menší zmrzlé kousky.
  2. Připravte si kvalitní mixér, vhodný pro sekání ledu.
  3. Ovoce dejte do mixéru.
  4. Přidejte sladidlo, pár kapek citrusu, nebo zmrzlá kolečka citrusu (citron, limetka pro zvýraznění chuti) a panáka vybraného likéru – 0,5 dl.
  5. Rozmixujte vše na homogenní směs.
  6. Pokud je výsledná směs příliš tekutá přidejte ovoce, pokud je příliš hustá přidejte led a vše opět důkladně rozmixujte.
  7. Když jste s konzistencí spokojeni, sorbet ochutnejte a podle potřeby případně doslaďte a opět krátce rozmixujte, aby se sladidlo rozmíchalo.

Sorbet se konzumuje nejlépe z misky či poháru lžičkou, lze ho pomocí formiček, naběraček, špachtlí či kleští na zmrzlinu vytvarovat do kuliček a také podávat ve vaflovém, či jiném kornoutu.

Více o dezertech s alkoholem se dočtete zde – Dezerty s alkoholem – ALKOHOL DRINK.