Alkoholová encyklopedie – I

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • Infuze

Ve světě alkoholu to jsou maceráty nebo výluhy koření, vonných a ochucujících látek v alkoholu. S jejich pomocí lze vyrábět vlastní bitter, různé příchuti základních alkoholických bází, nebo třeba likéry. Infuze se používají také například při výrobě ginu.

  • Inokulace

Je přidání kvasinek do upravené třtinové šťávy – melasy k nastartování kvašení.

Všechny díly