Alkoholová encyklopedie – Q

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • Quarter cask

Všeobecně se jedná o sud o čtvrtinové velikosti.

Může to být sud o objemu 125 l, tj. 1/4 buttu (500 litrů).

Existují však lokální odlišnosti, v palírně Bruichladdich jde například o sud o objemu 80 l.

Nebo také jen sud o objemu 45 – 50 litrů (pokud je za základ brán sud o objemu 200 litrů).

Díky menší velikosti, je větší poměr whisky v kontaktu se dřevem. To slouží k urychlení zrání destilátů.

  • Quercus alba

Quercus alba je latinský název pro americký bílý dub; nejčastější odrůda dubu používaná pro výrobu sudů pro zrání destilátů, především whisky.

Všechny díly