Clover Club Koktejl

The Clover Club Cocktail je koktejl sestávající z ginu, citrónové šťávy, malinového sirupu a vaječného bílku . Vaječný bílek se nepřidává za účelem dodání chuti nápoje, ale působí jako emulgátor . Při protřepávání nápoje se tedy vytvoří charakteristická pěna.

Koktejl je to velmi starý a chuťově léty prověřený. Říznost ginu vyvažuje štiplavost citronu a sladkost malinového sirupu.

Náročnost přípravy

Koktejl se připravuje v šejkru a je potřeba důkladně protřepat, aby se bílek řádně napěnil a vytvořil hustou pěnu, která je pro tento koktejl charakteristická.

Recept na přípravu koktejlu

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Gin (0,5 dl)
    • Citronovou šťávu (0,2 dl)
    • Malinový sirup (0,2 dl) – pokud nemáme, lze nahradit grenadinou
    • Vaječný bílek 1 ks
    • Led
    • Malinu na jehle na zdobení
  2. Koktejlovou sklenici (misku na noze) naplníme po okraj ledem a necháme chladit
  3. Všechny suroviny dáme společně s několika kostkami ledu do šejkru a důkladně protřepeme
  4. Obsah šejkru přecedíme přes strainer (tedy bez ledu) do koktejlové sklenky ze které předtím vyjmeme led
  5. Zdobíme plátkem malinou na jehle
  6. Drink je hotov

Přípravu koktejlu můžete shlédnout na videu níže.

Původ a historie

The Clover Club Cocktail je nápoj, který byl znám již dlouho před prohibici ve Spojených státech a je pojmenován po stejnojmenném pánském klubu Philadelphia , který se scházel v hotelu Bellevue-Stratford na South Broad a Walnut Streets v Center City . Clover Club byl založen v roce 1882.

Tvrdí se o něm. že má dlouhou historii a užívali si ho kapitáni průmyslu, kteří byli členy slavného klubu.

Zveřejněné receptury na koktejly, téměř identické s moderním „Clover Club Cocktail“ se objevují již v roce 1908. a Jack’s Manual JA Grohuska obsahuje nápoj s názvem „A Clover Leaf.“ Grohusko píše, že „je prý oblíbený ve městě bratrské lásky. Určitě je dekorativní, protože má jemnou orchidejovou barvu s bílým okrajem.“ Samotný recept obsahuje cukr, Gordon’s Gin , malinový sirup, vaječný bílek a snítku máty.  

Zajímavé je, že kniha o koktejlech  Applegreen’s Bar Book, která byla vydávána pravidelně a zmínila se o baru Clover Club ve svém vydání z roku 1904 , nezahrnovala „Koktejl z Clover Leaf“ až do roku 1909. Sekce o životním stylu a umění dobových novin obsahovaly krátké informace o koktejlu, které jej popisovaly jako „nyní nový“.

Je to nejdříve publikované vystoupení v koktejlové knize jako „The Clover Club Cocktail“ v roce 1910 v The Barkeeper’s Manual Raymonda E. Sullivana. Jeho recept zahrnoval jako ozdobu snítku máty. Koktejl si užíval širokou, ale krátkodobou popularitu.

Popularita nápoje rychle klesala. Mezi teoriemi o jeho rychlém úpadku je i použití syrového vejce v koktejlu, kterému se mnoho lidí vyhýbá a částečně kvůli náročnosti jeho přípravy. Navzdory použití toho, co někteří mohou považovat za podivné ingredience, je koktejl příjemný a byl popsán jako koláč s přidaným sirupem, který dodává nápoji komplexnost, a vaječný bílek poskytující tělo i pěnovou hlavu.

Závěr

Několik zdrojů doporučuje, aby byl nápoj „nasucho protřepán“ (protřepán bez ledu), přičemž jeden zdroj navrhuje, aby se to dělalo alespoň minutu. Poté by měl být do šejkru přidán led, aby se nápoj vychladil a naředil. Od prosince 2014 používala restaurace Brooklyn’s Clover Club tradiční recepturu ginu, citronu, malin a vaječného bílku. 

Existuje několik variací tohoto nápoje, přičemž nejčastěji se malinový sirup nahrazuje grenadinou nebo sirupem z červeného rybízu.

Příprava koktejlu Cover Club