Alkoholová encyklopedie – J

Alkoholová encyklopedie obsahuje slovník pojmů a výklad rozličných nápisů a zkratek.

Tyto bývají nejčastěji uvedeny přímo na etiketách a vinětách rozličných lahví s destiláty, likéry, víny a vůbec lihovinami všeobecně. Setkat se s nimi také můžete v nápojových lístcích barů a restaurací. Některé z nich pak označují geografické určení, zemi původu, technologii výroby a specifický způsob zpracování produktů.

Jejich znalost vám usnadní výběr alkoholu tak, abyste při jeho nákupu a objednávání vždy věděli, co přesně si kupujete a vyhnuli se tak případnému překvapení, či snad dokonce zklamání.

  • James Mac Taggart

James Mac Taggart je master blender a ředitel výroby nezávislé skotské destilerie Arran, kde působí již devět let. Začínal však jako skladník v palírně Bowmore, kde poté na různých pozicích pracoval přes třicet let. Arran je stále poměrně mladá destilerie a zkušenosti tohoto muže jsou pro ní zásadní. Pokud se Jamese zeptáte jakou whisky má nejraději, odpoví po chvíli zamyšlení poměrně loajálně, čtrnáctiletý Arran. Ačkoliv není velkým fanouškem nakouřených whisky, kombinace doutníku a Arran Machrie Moor, může vřele doporučit.

  • Jednosladová whisky

Single Malt whisky. Jednosladová whisky pocházející z jediné palírny. Čistá sladová whisky, vyrobená v jediné palírně v periodických destilačních kotlích ze sladového ječmene víceméně tradičním způsobem (kompletní tradiční způsob výroby se již používá málokde). Nemíchána s dalšími whisky. Chuťově jsou tyto whisky velmi výrazné a produkty různých palíren se od sebe velmi liší.

  • Joy Spence

Joy Spence je původně analytická chemička s magisterským titulem. V roce 1981 začala pracovat pro jamajskou destilerii Appleton jako hlavní chemička a od roku 1997 zde zastává funkci master blenderky, kde vyrábí výborné jamajské rumy. Při udělování cen Golden Rum Barrel v Londýně, získala ocenění nejlepší master blender posledních deseti let. Joy je známá až neobyčejnou schopností dokonale analyzovat aroma rumu, přičemž údajně používá takřka jen čich. Na oslavu dvacátého výročí Joy Spence ve funkci master blenderky, uvedla destilerie v roce 2017 novinku Appleton Estate Joy, skvostný blend rumů starých až 35 let, který je jakýmsi holdem umu této master blenderky.

  • Julep strainer

Julep strainer je typ barmanského cedníku jež byl původním nástrojem pro oddělení tekutých složek koktejlu od pevných. Ve 20. letech minulého století byste nenarazili na bar, který by tuto pomůcku nepoužíval. Na dlouhou dobu téměř zapomenut díky vynálezu straineru s pružinou. Dnes se však mezi znalci těší divokému návratu.

Všechny díly