Světové koktejly – French Connection

Koktejl French Connection (v překladu Francouzská spojka – ano podle toho známého filmu s Gene Hackmanem) patří k dalším z koktejlů, které mají velkou šanci stát se koktejlovou legendou. Důvodem je příprava, která je nejjednodušší možná.

Jedná se o koktejl, který je pojmenovaný podle známého filmu a jako základ, tedy alkoholická báze je použit koňak, který je dochucen italským mandlovým likérem amaretto ve stejném poměru.

French Connection je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé a sladké spojení chuti koňaku s hořkosladkým amarettem. Koktejl se výborně hodí po večeři, jako digestiv.

Koktejl French Connection patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly Contemporary classics (současná klasika).

Náročnost přípravy koktejlu French Connection

Příprava patří k těm opravdu jednoduchým – připravuje se přímo ve sklenici, kam dáte kostky ledu, obě tekuté složky a lehce promícháte barmanskou lžičkou. A máte hotovo.

Pro koktejl je předepsána whiskovka, tedy old-fashioned glass.

Recept na přípravu koktejlu French Connection

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Koňak (0,35 dl) – konkrétní není předepsán
    • Amaretto (0,35 dl) – italský mandlový likér
    • Kostky ledu
    • Kůru, nebo segment citrusu na zdobení – není uvedeno v originální receptuře
  2. Do sklenice na whisky dáme pár kostek ledu
  3. Přidáme obě tekuté suroviny
  4. Lehce promícháme barmanskou lžičkou
  5. Ozdobíme kouskem citrusu/kůrou, pokud chceme
  6. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu French Connection

Název a původ koktejlu French Connection

Francouzská spojka je dvoudílný nápoj, který se poprvé objevil na počátku 70. let a byl pojmenován podle stejnojmenného filmu herce Gene Hackmana z roku 1971. Tvůrce koktejlu je neznámý, takže není jasné, komu za tento chutný nápoj poděkovat.

French Connection kombinuje koňak a amaretto – sladký italský likér vyrobený z mandlí a pecek – ve zdánlivě jednoduchém duu, které chutná komplexněji, než naznačuje recept. Koňak poskytuje jasný a ovocný základ, který hladce ladí s ovocnými a mandlovými tóny typického likéru amaretto. Při výběru vašeho koňaku neexistují žádná pravidla a nápoj může být vyroben s mladým VS, o něco starším VSOP nebo dokonce XO. Mladší koňaky dodávají čerstvější a ovocnější chutě, zatímco starší výrazy přinášejí akcenty dubového sudu, jako je vanilka a koření.

Francouzská spojka je podobná Kmotrovi (koktejlu Grandfather) , dalšímu koktejlu ze 70. let pojmenovanému podle slavného filmu. Jediný rozdíl je základní duch. Místo koňaku si Kmotr objedná whisky – obvykle skotskou, ale občas bourbon. Oba koktejly se při svém debutu staly oblíbenými nápoji po večeři – digestivy a nabízejí jeden až dva punče silné lihoviny se sladkým likérem, který chutná obzvlášť dobře po jídle.

Tento recept spojuje jednu a půl unce koňaku s jednou a půl uncí amaretta, čímž se získá lahodný, i když poměrně sladký koktejl. Mnoho barmanů a pijáků French Connection vyrábí sušší recept v kombinaci dvou ku jedné z koňaku a amareta. Nebojte se experimentovat a uvidíte, jaký poměr se vám nejvíce líbí. Pokud opravdu chcete přijmout ducha nápoje, smíchejte ho s postavou Gene Hackmana, Popeye Doyle. (Ano, je pravděpodobně nejlepší, že se náš neznámý tvůrce rozhodl pojmenovat nápoj podle filmu a ne podle hlavního hrdiny.)