Jak si doma uvařit pivo 3/11 – Koncentrát a vybavení

Začneme tím úplně nejjednodušším způsobem jak si doma „uvařit“ pivo a sice s použitím mladinových koncentrátů. Je to vůbec ten nejsnazší způsob, který by si měl na začátku vyzkoušet úplně každý, než se posune ve vaření piva dále.

Tento způsob není náročný na prostor, ani na peníze. Zde opravdu do začátku postačí ona pověstná minikuchyň v garsonce v paneláku a jeden Masaryk v peněžence, tedy 5.000 Kč.

Ovšem slovo vaření piva je zde poněkud přehnané. Vařit není potřeba vůbec nic. Přesto je to výborný způsob, jak si osvojit potřebné základní návyky, které jsou při výrobě piva důležité. A také si tímto způsobem ušetříte mnoho peněz a zklamání z neúspěchů.

Jste tedy v situaci, že máte doma pouze malou kuchyň se základním kuchyňským vybavením – tedy pro přípravu běžných jídel. Žádné sklepy, ani speciální výrobní nebo skladovací prostory pro vaření piva.

V tomto případě je tedy ideální řešení začít se svrchně kvašenými pivy, protože kvasinky běžně pracují v teplotním rozpětí od cca 16 do 25 °C, což je běžná pokojová teplota (interiérová v létě i v zimě).

Svrchně kvašená piva mají několik výhod:

  • lépe se skladují, protože nemají velké nároky na nízké skladovací teploty
  • mají dlouhou dobu použitelnosti – běžně i rok více
  • jsou květnatá a chuťově i čichově pestrá
Fermentační nádoba se stupnicí a s vypouštěcím ventilem a kvasnou zátkou

Potřebné základní vybavení

Všechno potřebné vybavení seženete v běžné prodejní síti. Existuje mnoho obchodů ať už specializovaných kamenných, tak i internetových například pro vinaře, ale i pro pivaře. Některé věci lze také nakoupit v hobbymarketech, DIY obchodech, nebo je seženete také v laboratorních potřebách.

Domácí pivovárek si můžete koupit v několika předpřipravených variantách. V případě, že by vám nevyhovovala ani jedna alternativa, je možné si vybrat a objednat jednotlivé komponenty samostatně. Některé komponenty se dají vyrobit svépomocí, např. fermentační nádobu nahradíme obdobnou, určenou pro potravinářské účely a vybavíme jí výpustným ventilem. Na trhu je poměrně široká škála obchodů a hlavně e-shopů, které jsou schopny uspokojit vaše požadavky.

Tyto sady pro začátečníky se také prodávají jako kompletní kit hned v několika verzích, které se liší kvalitou a provedením. V těchto startovacích kitech bývá opravdu jen základní vybavení v nízké kvalitě provedení. Je tedy předpoklad, že vyhoví jen úplným začátečníkům.

Co tedy budeme potřebovat:

  • Kvasná (fermentační) nádoba – nejlépe plastová cca 30-40 litrů s víkem, opatřená v dolní části vypouštěcím ventilem. Pokud ventil chybí, lze jej zakoupit i samostatně a namontovat na nádobu. Lze použít například plastový kanystr se šroubovacím uzávěrem původně určený na pitnou vodu. Ideální je pokud má na sobě rysku, nebo ještě lépe odečítací stupnici abychom viděli množství obsahu. Kanystr opatřete teploměrem, nejvhodnější je nalepovací, u kterého hned zvenku vidíte teplotu, aniž byste museli nádobu otevírat.
  • Míchadlo – nejlépe plastové, dřevěná vařečka není příliš vhodná z hygienických důvodu
  • Hustoměr s odměrným válcem
  • Teploměr – nejlépe nalepovací viz výše + kontrolní ponorný
  • Kvasná zátka – případně lze použít i jen tzv. bublátko, tedy kousek hadice a sklenici s vodou.
  • Odměrka na sladový cukr pro sekundární fermentaci
  • Stáčeč
  • Zátkovač – pro začátek lze vynechat a použít PET láhve se šroubovacími uzávěry. Pokud u vaření piva zůstanete, je vhodné koupit opravdu kvalitní, nejlépe tzv. stolní provedení. U základních levných variant riskujete při zátkování lahví, že dojde k jejich rozbití, nebo nekvalitnímu uzavření a tím unikání CO2 z piva. Tady se šetřit opravdu nevyplatí, už jen kvůli vynaloženému úsilí a penězům na každou láhev piva.
  • Láhve – pro začátek lze použít plastové PET (je zde předpoklad počátečního nadšení a snahy rychle ochutnat výsledky své práce, tedy rychlá konzumace). Pokud vás domácí vaření piva zaujme, je vhodnější přejít na používání klasických skleněných lahví, a to zejména z hygienických důvodů a také z důvodů možnosti dlouhého skladování, které je pro svrchně kvašená piva typické.
  • Desinfekční prostředek – dobré zkušenosti jsou například s prostředkem Savo pro desinfekci vody.
Základní startovací KIT

Dozrávání a skladování piva

Pro začátek se doporučuje použití PET lahví. Není to sice nic moc estetického, ale lze tak snadno napravit začátečnické chyby. V případě, že stočíte pivo příliš brzy, je možné u PET odpouštět tlak vznikající při sekundární fermentaci.

Pivní PET láhve o objemu 1 litr jsou běžně k dostání v e-shopech– to je výhodné především pro začínající domácí vařiče. Pokud pivo nehodláte dlouho skladovat a potřebujete ušetřit, lze použít i PET láhve od limonád, které je potřeba vypláchnout desinfekčním roztokem a to včetně víčka – například výše uvedené naředěné Savo.

Není vyloučené ani použití PET o objemu 1,5 litru, ve kterých lze na trhu koupit pivo od velkých pivovarů – ovšem tyto PET láhve se časem stávají porézními, takže je lze použít maximálně 1x a nedoporučuje se je používat pro archivaci piva. Na to jsou mnohem vhodnější láhve skleněné.

Lze použít klasické skleněné pivní láhve, ve kterých se pivo prodává v supermarketech – klasické pivní láhve 0,5 litru. Některé pivovary prodávají svá piva v tenkostěnných odlehčených skleněných jednorázových lahvích. Tyto láhve nejsou pro naše účely vhodné a riskujete, že se vám při manipulaci rozbijí a že nevydrží tlak uvnitř láhve.

Lze použít také skleněné láhve s mechanickým odnímatelným pákovým uzávěrem (historické provedení), které stále ještě některé menší pivovary používají – neo retro.

Pivní pětilitrové párty soudky nejsou příliš vhodné. Ty jednorázové vůbec a ty pro opakované plnění jen s výhradami. Jsou na vnitřní straně potaženy tenkou plastovou folií a při jejím i drobném poškození se do piva dostává kovová pachuť z kovového soudku.

Závěr

V dalším díle tohoto pivního seriálu už se budeme věnovat vlastní výrobě prvního piva. A představíme si celý výrobní proces od toho nejjednoduššího, tedy výrobu z koncentrátu, přes vaření z polotovarů a nakonec si ukážeme jak vařit pivo jen ze základních surovin.

Všechny díly