Pivní encyklopedický slovník – N

V pivním encyklopedickém slovníku najdete slovník používaný při výrobě piva – výklad definic, pojmů a odborných termínů spojených s pivem, pěstováním chmele, vařením piva a pivovarnictvím všeobecně.

  • Naběračka

Postaru též šoufek; původně dřevěná nádobka s dlouhou násadou, užívaná k přelévání várky v dobách, kdy ještě neexistovala čerpadla. Součást sladovnického znaku.

  • Náduvník

Nádoba k namáčení ječmene v pivovarství před sladováním. Také označována jako máčecí štok.

  • Nefiltrované pivo

Po skončení výrobního procesu piva je vynechána filtrace, která z piva odstraní zbytky kvasnic a různých mikročástic, ať už ze sladu nebo z chmele. S tím také souvisí proces pasterace – pivo se zahřeje na určitou teplotu a následně rychle zchladí. Tím se zničí mikroorganismy a vše živé, co se v pivu nalézá. Pokud je pivo pasterované a filtrované, vydrží sice měsíce v teple a na světle bez toho, aniž by se zkazilo, ale ztrácí hodně na kvalitě.

  • Nepasterizované pivo

Nefiltrovaná a nepasterovaná piva potřebují větší péči a důstojnější zacházení, především co se týče teplot. Pro zachování nejlepší kondice potřebují chlad okolo 7 – 8°C, aby se nezkazila. Na druhou stranu Vám to vynahradí lahodným gurmánským požitkem. Tato piva jsou lehce zakalená a zanechávají si veškeré chuťové, aromatické i biologické vlastnosti, které jsou pro naše zdraví prospěšné.