Světové koktejly – Suffering Bastard

Koktejl Suffering Bastard (tedy v překladu trpící bastard) je koktejl, který byl původně vymyšlen jako lék na kocovinu. Ovšem už podle svého složení mohl kocovinu jen zhoršit. Suffering Bastard patří k moderním koktejlům, které se vyznačují netradičním tzv. moderním složením a poněkud divokou recepturou. Jako báze, tedy alkoholický základ koktejlu tvoří dokonce dva destiláty ve stejném poměru a sice gin a brandy. A další suroviny, ze kterých se koktejl skládá jsou citrónová šťáva, hořké bitters a zázvorové pivo. Ke zdobení se pak používá snítka máty, případně plátek pomeranče.

Suffering Bastard je tedy koktejl, ve kterém si vychutnáte zajímavé spojení chutí a opravdu netradiční chuťovou kombinaci. Chuťový profil tady vypadá už podle receptury velmi zajímavě.

Koktejl Suffering Bastard patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace (IBA) a je zařazen mezi koktejly new era drinks (moderní koktejly).

Náročnost přípravy koktejlu Suffering Bastard

Příprava koktejlu patří k těm jednoduchým, jde to rychle. Koktejl se připravuje v šejkru, kdy se všechny suroviny kromě piva smísí a vše se i s ledem slije do sklenice na long drinky (Collins glass). Sklenice se pak dolije zázvorovým pivem. Na závěr zdobíme snítkou máty, případně plátkem pomeranče.

Koktejl má jistou spojitost s kulturou Tiki (Polynésie, Melanésie, Mikronésie) a tak je alternativně připravován do keramických etno nádob.

Recept na přípravu koktejlu Suffering Bastard

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Koňak (0,30 dl) – případně brandy (dle originální receptury)
    • Gin (0,30 dl)
    • Čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu (015 dl)
    • Angosturu bitters (2 střiky)
    • Zázvorové pivo na dolití
    • Snítku máty, případně plátek pomeranče na zdobení, slámku
    • Kostky ledu
  2. Připravíme si sklenici na long drink – Collins glass
  3. Do šejkru dáme kostky ledy a přidáme všechny tekuté suroviny kromě piva
  4. Krátce a intenzivně protřepeme
  5. Obsah šejkru přelijeme (i s ledem) do sklenice
  6. Na povrch koktejlu opatrně nalijeme zázvorové pivo – již nemícháme
  7. Zdobíme koktejlovou snítkou máty, případně plátkem pomeranče, vložíme slámku
  8. Drink je hotov

Video přípravy koktejlu je ke shlédnutí je níže.

Postup přípravy koktejlu Suffering Bastard

Název a původ koktejlu Suffering Bastard

Tolik klasických koktejlů se rodí v barech skvělých hotelů. Singapore Sling pochází ze slavného hotelu Raffles v Singapuru, zatímco Vieux Carré se poprvé míchalo v hotelu Monteleone v New Orleans. Seznam pokračuje a zahrnuje Suffering Bastard, který byl původně koncipován jako lék na kocovinu barovým personálem v hotelu Cairo’s Shepheard’s, než hotel v roce 1952 vyhořel.

Jak příběh pokračuje, v roce 1942 si Shepheardův barman Joe Scialom pohrával s lékem na kocovinu pro vojáky během druhé světové války. Rozhodl se pro Suffering Bastard, chytře použil dva destiláty s limetkovou šťávou, aromatickou hořkou složkou a žaludečními schopnostmi zázvorového piva. Nápoj byl údajně tak oblíbený u zamýšleného publika, že vojáci telegramem do hotelu požádali o hromadné objednávky tohoto tekutého opevnění proti kocovině, které má být vyrobeno a doručeno do předních linií.

Dnes běžný recept vyžaduje brandy a gin, i když některé zprávy tvrdí, že originál obsahuje bourbon místo brandy. Obě lihoviny připravují vynikající verze nápoje. Pokud nemůžete najít zázvorové pivo, funguje také zázvorová limonáda. Výsledný koktejl nebude tak pikantní, ale stále bude velmi chutný a bude mít šumivé vlastnosti.

Zajímavé je, že Suffering Bastard se v 60. letech 20. století, kdy se spojil s kulturou Tiki, otočil doleva. V dobových receptech, včetně jednoho od Tradera Vica, se začaly jako základní lihoviny objevovat rumy s přízvukem orgeat a likér curaçao. Pokud ale chcete udělat originální recept, postupujte podle receptury výše.

Ať už se vydáte kteroukoli cestou, tento koktejl tu zůstal z nějakého důvodu: zbaví vás utrpení (ačkoli je známo, že příliš mnoho těchto koktejlů kocovinu zvyšuje). Chcete-li upravit sílu nápoje – nebo naskočit na zítřejší kocovinu – jednoduše zvyšte nebo snižte množství zázvorového piva. Pak pozvedněte sklenici k vojákům, kteří si tento elixír užívali – spolu s mužem, který jej vytvořil – a jednu sklopte zpět.