Světové koktejly – Cuba Libre

Cuba Libre je společně s koktejlem Mojito ztělesněním kubánských koktejlů, patří mezi nejoblíbenější alkoholické drinky nejen u nás, ale na celém světě. Doslovný název znamená „Svobodná Kuba“ Koktejl je celosvětově známý, pro svou skvělou chuť, ve které se mísí kyselost limetek, sladkost Coca-Coly a smyslnost rumu. Dokonalá chuť učarovala početnému zástupu příznivců. 

Náročnost přípravy koktejlu Cuba Libre

Příprava je tak rychlá a snadná, že ji zvládne naprosto každý. Koktejl se připravuje přímo ve sklenici.

Recept na přípravu koktejlu Cuba Libre

  1. Připravíme si potřebné ingredience
    • Karibský bílý rum (0,5 dl)
    • Limetka 1/2
    • Coca-Cola
    • Kostky ledu
  2. Do vysoké sklenice na long drink (velký tumbler) vložíme až po okraj kostky ledu, přidáme půlku limety nakrájenou na čtvrtiny, kterou předem pomačkáme aby pustila šťávu
  3. Přidáme rum a dolejeme Coca-Colou
  4. Zdobíme plátkem limety, vložíme 1-2 slámky
  5. Drink je hotov

Přípravu můžete sledovat na videu níže.

Cuba libre

Historie koktejlu Cuba Libre

Jako u většiny koktejlů je původ a historie opředena barovými legendami, které se při bližším zkoumání navzájem vyvracejí. Tak tedy koktejl pochází z Havany a jeho název vznikl na přelomu 19. a 20 století během Americko-Španělské války. Koktejl byl pojmenován na Kubě, kde američtí vojáci slavili osvobození tohoto ostrova. Při oslavách jim barman namíchal drink obsahující colu, rum, limetku a led, a drink nejvíce zachutnal kapitánovi, který k popíjení vybízel i ostatní. Po pár drincích začali všichni skandovat „Por Cuba Libre!“ (za svobodnou Kubu) a tím legenda o Cuba Libre končí. Další zdroje uvádějí, že v té době na Kubě nebyla Coca-Cola vůbec dostupná a dostala se na ostrov až později.

Závěr

Tento koktejl si samozřejmě nejlépe vychutnáte v Karibiku, ideálně při návštěvě Kuby, kde je cena Coca-Coly vyšší, než cena kvalitního třtinového rumu, proto se nedivte, že kubánští barmani při přípravě koktejlů rumem opravdu nešetří a pod horkým kubánským sluncem rum rychle stoupá do hlavy.

V mnoha, zejména českých barech a klubech nazývají přiteplení barmani tento koktejl důvěrně jako „Kubíčko“, což degraduje tento výtečný koktejl a demonstruje úpadek barové kultury a úrovně personálu podniku.